VIDEO Plavi rak snimljen u svom neobičnom ritualnom plesnom zanosu

PULA - Ekipa stručnjaka iz Aquariuma Pula u četvrtak je uspješno dokumentirala neobično i zanimljivo ponašanje invazivnog plavog raka (Callinectes sapidus) koje nalikuje dinamičnom plesu.

Plavi rakovi inače obitavaju u staništima obraslim morskim cvjetnicama koje često zaklanjaju pogled prema potencijalnim spolnim partnerima. Naime, kako bi obilježili svoju prisutnost i želju za razmnožavanjem, mužjaci izvode ritualni ples, to jest, energično zamahuju stražnjim plosnatim nožicama s krajnjim ciljem širenja spolnih feromona u okolnu vodu.

Zanimljivo je da mahanjem potiču strujanje vode brzine do 17 cm/s; sasvim dovoljno da prenese svoje feromone na jedan metar udaljenosti.

Plavi rak invazivna je vrsta u Jadranskom moru, a prve jedinke zabilježene su 1. listopada 2004. godine u ušću rijeke Neretve na dubini od 7 metara. Lučica u mjestu Valbandon kraj Pule njegova je stalno stanište zbog idealnih uvjeta za njegova razmnožavanje i širenje, a još obitava i u Tarskoj vali, Venecijanskoj laguni, ušću rijeke Cetine i Stonu, objasnili su iz Aquariuma Pula.

I.G.