VIDEO – PELJEŠAC: Eksplozivom u ribe? Eto, i toga još ima!

PRAPRATNO – Javio nam se šokirani i zaprepašteni čitatelj koji je u luci Prapratno na Pelješcu svjedočio seriji eksplozija kojima je grupica neodgovornih – ovo je tek pristojniji izraz za pravu karakternu osobinu takvih ljudi! – ribolovaca koji umjesto ribarskog alata koriste – eksploziv.

– Kako se boriti protiv ovakvog ponašanja? -zapitao se naš čitatelj i ispričao nam čemu je svjedočio.

-Prošlog tjedna, točnije u četvrtak 13. svibnja oko 21 sat bio sam u luci Prapratno. Mreža je očito već ranije bila bačena, možda u padanje mraka, možda ranije, nisam obraćao pozornost. Prva pojedinost koja mi je zapela za oko bio je sivi automobil  u kojem je sjedilo nekoliko muškaraca. Ne izlaze van, kao da čekaju nešto.

Nakon što su se iz uvale razišli zaposlenici u obližnjem kafiću i lokalni stanovnici, muškarci su izašli iz auta i uputili se do plaže. Dalje nisam obraćao pozornost na njih, a onda sam čuo zvuk pente i vidim barku kako se približava. Par trenutaka poslje zatreslo mi se tlo pod nogama. Eksplozija!

Ta je eksplozija bila samo prva u nizu od njih četiri ili pet koliko ih je uslijedilo. Uspio sam snimiti samo ovu zadnju, i to jedva da se išta vidi jer je već pao mrak – u nevjerici nam je ispričao čitatelj.

Na snimci je vidljiv tek kratki bljesak uslijed eksplozije oko 7. ili 8. sekunde videa, no jasan je komentar snimatelja koji konstatira: „Eto zašto nema ribe u Prapratnom!“

Osim onog pitanja čitatelja „kako se boriti protiv ovakvog ponašanja?“ možda bi bilo potrebno postaviti još jedno pitanje: „Što je u glavama ljudi koji su kadri uzeti eksploziv u ruke i s njim sjesti u ribarski čamac?“

M.B.

PROČITAJ VIŠE:

VIDEO Krivolovci eksplozivom masovno uništavaju ribu, bacili dinamit 50 m od ronioca