VIDEO Paul Bradbury: "10 činjenica o Hvaru koje su me jednostavno oduševile kad sam tamo počeo svoj život"

Mislili ste da su otok Hvar samo plaže i noćni život? To nije baš tako. Deset hvarskih činjenica koje su me oduševile o jadranskom otoku za koji nisam čuo prije nego sam se tamo doselio prije čak 20 godina, počinje tako priču Paul Bradbury, vlasnik portala Total Croatia News.

- Zamislite da spontano kupujete svoj novi dom na dalmatinskom otoku za koji 2 dana prije kupovine niste uopće ni čuli, a čije ime još uvijek ne mogu pravilno izgovoriti 20 godina kasnije, samo da bih otkrio koliko je ustvari čaroban taj otok, često hvaljen kao jedan od najljepših na svijetu - opisuje Bradbury.

Ovo je otok nevjerojatne dubine, tradicije, kulture, vina...

Živeći u Jelsi od 2003., te od kad je 2011. odlučio napisati prvi moderni vodič o otoku Hvaru, počeo je Bradbury otkrivati ​​kako je Hvar uistinu poseban otok, s mnogim tajnama koje nisu samo nepoznate većini turista, ali i brojnom domaćem stanovništvu.

Portal Total Hvar koji je pokrenuo prije više od deset godina sad broji više od 9000 članaka o otoku, najviše članaka koje je jedna osoba ikada napisala o otoku.

- Ali što sam više istraživao, to me više oduševljavalo ono što sam otkrio o ovom nevjerojatnom otoku. Bilo je pravo zadovoljstvo dokumentirati svoja otkrića za dobrobit drugih - priča.

Bradbury na svoj duhovit način navodi 10 činjenica o Hvaru, koje su ga oduševile i koje ga nastavljaju oduševljavati. Kaže kako se kladi da će i mnogi Hvarani saznati nešto novo u ovih deset činjenica:

Hvar ima najstarije javno kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine.

Prvi takozvani organizirani turizam nastao je upravo na Hvaru 1868. godine.

Najstarije stablo masline u Hrvatskoj nalazi se u Zastražišću na Hvaru, staro 2500 godina.

Na Hvaru je više UNESCO-ve baštine nego na bilo kojem drugom otoku na svijetu.

Najveći festival na Hvaru je pomalo bizarna "Puhijada" gdje možete probati puhove s grilla, čije meso je začuđujuće ukusno.

Hvar je također nevjerojatan otok vina, s velikim izborom vrsta grožđa.

Na Hvaru je rođen i "djed otisaka prstiju", Ivan Vučetić, izumitelj daktiloskopije, koji je s Hvara emigrirao u Argentinu.

Hvarsko maslinovo ulje je jednostavno senzacionalno! Ne samo kvalitetom već i cijenom. Zanimljiva činjenica je da Novak Đoković nabavlja maslinovo ulje baš na Hvaru. A malo je poznato i da je upravo najskuplje ulje s Hvara prodano u malim bočicama londonskom Harrodsu.

Na Hvaru se svake godine održava festival lavande, predivan događaj nebeskog opojnog mirisa.

Na Hvaru živi 11 000 stanovnika, i to je jedini otok u Hrvatskoj, a moguće i u Europi koji ima svoju nogometnu ligu, Forsku ligu. Nogometna tradicija datira na Hvaru još od 1913. godine, samo dvije godine nakon nastanka Hajduka.

Poslušajte o ovim zanimljivostima detaljnije u videu.

I.G.