VIDEO Pakao na Javi – Vulkan od subote ne miruje, poginule najmanje 34 osobe, nekoliko desetaka nestalih

Najmanje 34 osobe su poginule, a nekoliko desetaka smatra se nestalim nakon erupcije najvećeg vulkana na indonezijskoj Javi, koji je eruptirao u subotu izbacujući golemi stup pepela u nebo. Mirna svakodnevica otočana u svega nekoliko sekundi pretvorila se u pravi pakao, o čemu svjedoče i videosnimke.

Debeli sloj vulkanskog pepela prekrio je ceste, kuće, polja. Stanovnici okolnih mjesta bježali su u borbi za goli život nakon što je 3600 metara visok vulkan Semeru u subotu počeo izbacivati golemu količinu pepela iz svoje unutrašnjosti.

Najnoviji podaci govore o 34 poginule i nekoliko desetaka nestalih osoba. Spašavanje unesrećenih i potragu za nestalima otežavaju loši vremenski uvjeti, jaka kiša i debele naslage blata. Lava je uništila dio cesta i mostova pa spasioci na sve moguće načine pokušavaju doći do unesrećenih, piše BBC.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo jutros je posjetio pogođeno područje i najavio preseljenje 2 tisuće obitelji zbog stalne prijetnje vulkana, koji je jutros ponovno eruptirao.

Vulkan Semeru najviši je vulkan na Javi i jedan od 100 aktivnih vulkana na indonezijskom otočju. Izdiže se više od 3600 metara iznad razine mora, a zadnji put je eruptirao u prosincu prošle i u siječnju ove godine, čime se svrstava među najaaktivnije vulkane u Indoneziji.

K.B.