VIDEO Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina

Novi besposadni sustav Orbiter 3 je novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu Domovinske sigurnosti, a korišten će biti za potrebe Ministarstva obrane RH i Ministarstva poljoprivrede RH.

Iz MORH-a napominju da će im letjelice poslužiti kod ranog otkrivanja požara, nadzora plovnih i cestovnih puteva, potpore u kriznim situacijama, potpore u nadzoru državne granice.

Dron Orbiter 3 težak je 30 kilograma. Dolet mu je 150 km, a lansira se s lansirnih rampi koje se vuku na auto prikolicama. U zraku može može biti 7 sati, a prilikom spuštanja izbacuje padobran. Raspon krila je 4,4 metra, dužina 1,9 metara, a visok je pola metra.Može krstariti brzinom od 130 kilometara na sat.

Zastarjela tehnologija

Bespilotna letjelica je prvi put predstavljena javnosti tijekom pariškog air showa 2005. godine. U potpunosti je proizvedena od karbonskog kompozita a pokreće je električni motor. Opremljena je optičkom i infracrvenom kamerom, podatkovnim linkom te navigacijskim sustavima (GPS i INS).

Photo: Konferencija o ribarstvu / Facebook

Zanimljivo je i da je vojska Srbije još prije 11 godina nabavila deset Orbitera, pa su u Izrael poslali skupinu vojnih operatera zbog obuke o upravljanju ovim bespilotnim letjelicama. Osim Srbije i Izraela, letjelice iz sustava Orbiter koriste Azerbajdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda.

Iako je Orbiter 3 čiji je prototip prvi put predstavljen 2011. godine, u nekim karakteristikama poboljšana verzija svoja dva prethodnika, (osim kamere je dodan i laserski ciljnik), iz MORH-a nisu javno objavili podatke o karakteristikama same kamere ove verzije. I proizvođač će vrlo uopćeno napisati da se radi o “kameri visoke rezolucije”. No ono što je bila visoka rezolucija nekad, nije i 2019. godine, pa nam ostaje vjerovati očima kad pogledamo snimke ovakvog drona.

Podsjetimo, sustav besposadnih zrakoplova trebao bi nadzirati ribolov u Jadranu. Ugovor vrijedan 4,88 milijuna eura s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisao je u svibnju 2018. godine ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Baranović: Hrvatska vojnu tehnologiju kupuje novcem EU fondova za ribarstvo

Da se radi o zastarjeloj opremi potvrdio nam je i profesionalni ribar i kolumnist našeg portala Petar Baranović, koji je, usput budi rečeno, dobro potkovan časnik protuzračne obrane.

– Mi ribari nemamo ništa protiv opremanja ribarskog inspektorata. U tom paketu opreme koji je napravljen pozdravljam obnovu motora u brodu Pičuljan ribarske inspekcije, neka makar oni budu sigurni. Jasna mi je nabava stetoskopskih kamera u kavezima za tune, ali nabava dronova, što god oni nama pokušavali prodati,  je nabava prilično zastarjele opreme i nema nikakvog smisla.

Najviše o ovome govori činjenica da su dronovi predani u ruke MORH-a. Kupilo ih se novcima EU fondova za ribarstvo, a najmanje će se koristiti za ribartsvo.

S druge strane na iskrcajnim mjestima koja su nam zakonski propisana, ne da nema nema vode ni struje, ne da su pristupmne ceste u raspadu, nego čak ni na svjetioniku koji je ucrtan na pomorske karte i peljare, ne radi žarulja! Eto odnosa prema ribarima koji je na granici bezobrazluka – ljut je Baranović.

U fotogaleriji pogledajte snimke izraelskih dronova koje je nabavilo Ministarstvo obrane i procijenite izgledaju li vam sofisticirano i razaznajete li detalje?

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Pogledajte kako će izgledati sustav nadzora Jadrana besplilotnim letjelicama

STIŽE JOŠ AVIONA IZ IZRAELA: 6 bespilotnih letjelica nadzirat će ribolov u Jadranu!

J.G.