VIDEO Ove bebe raža su toliko slatke da ćete se rastopiti

Raže su životinje s najvećim mozgom među ribama ali i “najslađa” su živa bića u morskim dubinama. S trajnim osmijehom, bez ruku i s malim nožicama koje se brzo kreću kako bi ostale na površini, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Pogotovo kad je riječ o bebama raža.

Na internetu postoje stotine videa i slika koje dočaravaju razinu ljupkosti koju ove morske bebe odaju. Osim toga, njihov izgled i morfologiju neke čak podsjeća na raviole, što je dodatna smiješna i slatka strana ove životinje.



Osim što su ljupke, raže su iznimno znatiželjna bića. Imaju najveći mozak od svih morskih životinja, mirne su i miroljubive prema ljudima, a njihova veličina može doseći čak od 3 do 9 metara.

Ne možemo prestati gledati ove sićušne životinje koje nam ne prestaju izmamljivati osmijeh, samom svojom pojavom.

Inače, dobro je se podsjetiti, da su raže, kao i morski psi, posebno ranjive životinje i bore se za svoj opstanak; sporo rastu, kasno sazrijevaju i nakon dugog razdoblja skotnosti daju malo mladih, što znači da prekomjerni ribolov uništava zalihe koje se onda ne mogu regenerirati. Više od polovine vrsta u opasnosti je od izumiranja, unatoč mjerama koje se poduzimaju u posljednjih deset godina i kojima je cilj smanjenje prekomjernog izlova.

Foto: Facebook

Podaci IUCN-a pokazuju da je pola ražovki, odnosno 16 od 32 vrste, suočeno s povećanim rizikom od izumiranja, kao i 54 posto morskih pasa, odnosno 22 od 41 vrste. Alarmantno smanjenje broja vrsta povezano je s intenzivnim ribolovom, ali i zbog ulova radi nenamjernog masovnog i neselektivnog ribolova (tzv. bycatch ribolova). Nažalost, kao i kod mnogih drugih vrsta hrskavičnjača, raža kamenica koja je uzgojena u Aquariumu Pula, još se uvijek ne nalazi niti na jednom od strateških dokumenata vezanih za zaštitu na Jadranu.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZVIJEZDA JE ROĐENA U pulskom akvariju na svijet došla raža, a ime joj je Srećko
ŠKAKLJANJE RAŽE Viralni video koji je podijelio mnoge: Mislite li da je to njoj bilo doista smiješno?