VIDEO Ovako je izgledalo spajanje konstrukcije Pelješkog mosta

KOMARNA/BRIJESTA –  Kasno sinoć spojen je i posljednji segment Pelješkog mosta, najvećeg i jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.

– Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije – kazao je sinoć na svečanosti premijer Andrej Plenković.

– Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Posebno mi je drago da je ovo najveći projekt kojeg smo financirali u naših prvih 7 godina članstva u EU, to jest, sufinancirali ga sa 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Naglasit ću još jednom, a to sam rekao puno puta: nema ni jedne druge međunarodne organizacije, ni jednog drugog aktera koji bi dao Hrvatskoj toliko sredstava da realizira ovakav projekt – kazao je Plenković koji je zahvalio i svim kineskim inženjerima, radnicima, stručnjacima koji su u proteklim godinama i tri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, unatoč problemima u transferu i transportu različitih segmenata ove konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj, uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Facinantan video spajanja Hrvatske objavile su Hrvatske ceste, pa pogledajte.

D.G.