VIDEO Otočani spriječili pristanak broda punog građevinskog materijala za migrantske kampove

Stanovnicima egejskih otoka Lesbosa i Chiosa je prekipjelo. Ujedinjeni u zajedničkoj misiji očuvanja svojih otoka, prošli su tjedan spriječili pristajanje teretnog broda koji je prevozio radne strojeve za početak gradnje kampova za izbjeglice.

Grčka vlada planira izgraditi “centre za izbjeglice i migrante zatvorenog i kontroliranog pristupa” na oba otoka. No stanovnici otoka Lezbosa i Chiosa spriječili su pristanak u luku broda koji je prevozio građevinski materijal i strojeve za izgradnju novih migrantskih kampova, prenosi Politichos.gr.

Stotine su se okupile prošli četvrtak u lukama, prvo na sjeveroistočnom egejskom otoku Chiosu, a potom i na Lezbosu, kako bi blokirale teretni brod ‘Pelagitis’, organizirajući velike prosvjede protiv ove vladine odluke.

Brod koji je prevozio teret nije mogao pristati ni na jedan otok i na kraju je oko 18 sati otplovio za Solun.

– Planovi vlade o stvaranju novih zatočeničkih objekata neće biti prihvaćeni. Lokalne zajednice Chiosa i Lesvosa su se oglasile; nema novih centara za migrante, bilo zatvorenih ili otvorenih. Upozorili smo ih: nemojte pomišljati pokušavati dovesti mašineriju u Mytilene. Stanovnici Lesbosa ih čekaju. Ovdje smo da to spriječimo – poručili su iz organizacije prosvjeda.

https://twitter.com/Elbandi_/status/1479745203200274434?s=20

Unatoč tome što je četvrtak bio blagdan, mještani oba otoka, kao i lokalni dužnosnici, blokirali su obje luke tijekom cijelog dana, vičući parole i noseći plakate s dominantnom porukom: “Ne na Chiosu, Ne na Lesbosu, niti bilo gdje. Nema više koncentracijskih logora na grčkim otocima.”

Bilo je i parola kojima se izražavala podrška izbjegličkoj populaciji.

Otočani zahtijevaju od grčke vlade da, umjesto izgradnje novih izbjegličkih kampova, uspostave odbore za azil unutar Turske pod nadležnošću Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice te da izbjeglice putuju izravno u svoje zemlje odredišta.

Dva nova centra za zatvoreni i kontrolirani pristup izbjeglica već su izgrađena na Samosu i Lerosu, a vlada planira još tri, od kojih su dva na Chiosu i Lesbosu.

Relativno male policijske snage prisutne na Chiosu i na Lezbosu ogromna su suprotnost scenama trajekata punih policije koji su se spuštali na otoke u veljači 2020., kada je došlo do sukoba između mještana i policije oko istog problema.

Grčki mediji javljaju kako bi događaji od četvrtka mogli biti pokazatelj da se vlada ne želi dalje sukobljavati s lokalnim zajednicama, s obzirom na trenutačnu političku situaciju u Grčkoj, u kojoj rapidno opada popularnost stranke na vlasti Nove demokracije.



K.B.