VIDEO: ORKANSKA BURA Crveni meteoalarm u Kvarneru, na Pagu prevrnuta prikolica šlepera

Državni hidrometeorološki zavod proglasio je cveni stupanj meteoalarma za područje Kvarnera. Najjači udari vjetra su 35-65 čvorova (65-120 km/h).

U podvelebitskom primorju bura ima orkanske udare preko 120km/h, a slično je i na otoku Pagu gdje je vjetar prevrnuo prilokolicu šlepera.

Na snazi je upozorenje za pomorce i nautičare, na mjestimice udare bure 35-60, još tijekom jutra podno Velebita te uz obalu južnog Jadrana do 80 čvorova. Na otvorenom ponegdje moguće more 5. Na krajnjem jugu Jadrana postoji mala mogućnost za neverin, uglavnom navečer i u noći.

Zbog vjetra, za sav promet zatvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvještava Hrvatski autoklub.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC50 i DC27, Karin-Zaton Obrovački-Gračac;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • A7 Škurinje-Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku za ostale skupine vozila).

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika i Jadranskoj magistrali Bakar-Novi Vinodolski (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

U prekidu su:

  • katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka;
  • trajektna linija Prizna-Žigljen.

D.G.