VIDEO Održana je međunarodna vojna vježba "ŠTIT 2024."

U međunarodnoj vojnoj vježbi “ŠTIT 2024” sudjelovalo je oko 300 pripadnika Hrvatske vojske i prvi put je lansirana raketa iz novonabavljenog sustava Mistral 3.

Vježba je održana 12. travnmja na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule .

Tradicija dugogodišnjeg održavanja međunarodne vojne vježbe pruža vrijednu priliku za razmjenu najboljih vojnih praksi, jačanje međunarodne suradnje te pripremu za različite izazove koji mogu nastati u suvremenom sigurnosnom okruženju.

Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovenije te Francuske.

Foto: MORH

Na predmetnoj vojnoj vježbi prvi puta korišten je sustav protuzračne obrane kratkog dometa Mistral 3, a riječ je o jednom od najmodernijih i najučinkovitijih sustava svoje klase u svijetu koji gotovo da nema operativnih ograničenja te može neutralizirati cijeli spektar bespilotnih letjelica, krstarećih projektila, aviona i helikoptera.

Završnom prikazu vježbe nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid te u ovoj prigodi istaknuo kako je cilj ove vježbe prije svega demonstracija svih sposobnosti provedbe protuzračne obrane.

- U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integriranom bojištu, imperativ je besprijekorna i učinkovita protuzračna obrana - istaknuo je general Kundid.

Foto: MORH

Sudjelovala je i ratna mornarica

U vježbi su također sudjelovale i snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO, Obavještajne pukovnije, Bojne veze, Bojne zračnog motrenja i navođenja i Pukovnije Vojne Policije.

Riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, u kojoj ove godine sudjeluje oko 300 pripadnika Oružanih snaga RH i zemalja partnera s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa.

Vježba se provodi u cilju unaprjeđenja interoperabilnosti s partnerima uvježbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radio vođenu maketu zrakoplova.

J.T.