VIDEO Održan prvi koncert u podvodnoj špilji na svijetu!

U norveškom špiljskom sustavu Dolina Plura održan je prvi koncert speleološke glazbe, a zanimljivo je da je ovo prvi koncert uopće, održan u podvodnoj špilji!

Glazbeni događaj dolazi nakon Guinnessovog rekorda za najveće podvodno špiljsko vjenčanje, koji je postavljen 2019. godine. Nakon ove manifestacije, na kojoj je u špilji sudjelovalo 69 ronioca-uzvanika, organizatori su shvatili da špilja ima potencijal za podvodni koncert. Pet godina kasnije, organizatori, Ina Santala Jordbru i Jani Santala Jordbru, napokon su odradili i koncert.

Događaj je bio dio aktivnosti na priznavanju Bodøa kao Europske prijestolnice kulture za 2024. godinu. Organizacija ovakvog događaja je pravi podvig logistike i uključivao je širok broj impresivnih podviga, uključujući polaganje preko 1 km optičkog kabela za prijenos koncerta uživo u vanjski svijet.

Glazbu za koncert skladao je umjetnik i špiljski ronilac Håkon Erlandsen, koji je već poznat po nekim ekstremnim koncertnim lokacijama, uključujući najvišu na svijetu na 8848m/29028ft na Mount Everestu, a treba spomenuti o onu najhladniju, na Antarktiku.

Trailer za koncert pogledajte u nastavku:

D.G.