VIDEO Od invazivnih zelenih rakova proizvode – viski!

Destilerija u New Hampshireu osmislila je novi način kako da iskoristi invazivnu vrstu zelenog raka u svoju korist. Pravit će od njega – viski.

Za zelenog raka kažu da je proždrljivi grabežljivac koji uništava autohtone školjke, a ubrzano se širi zahvaljujući brodskim trupovima i balastnim vodama. Smatraju ga jednom od najgorih invazivnih vrsta na svijetu i jednom od najtežih za suzbijanje – pogotovo jer u ribolovu ima malu ili gotovo nikakvu komercijalnu vrijednost. Može se pronaći duž obiju obala SAD-a gdje predstavlja veliku prijetnju populaciji školjaka, posebno školjkama s mekim oklopom.

Pokušaji promoviranja zelenog raka kao izvora hrane nisu polučili uspješne rezultate, no čini se da će ovaj invazivni grabežljivac dobro poslužiti u proizvodnji najpoznatijeg žestokog pića na svijetu. Destilerija Tamworth iz New Hampshirea udružila se s Green Crab Projektom Sveučilišta New Hampshire kako bi pokušali zelenog raka iskoristiti za proizvodnju viskija.

Kako su ga točno iskoristili? Skuhali su ulovljene zelene rakove, napravili od njih temeljac u koji su stavili začine poput paprike, sjemenki gorušice, korijandera, klinčića i pimenta. Sve to pomiješali su s odležanom burbonskom bazom i na kraju dobili  “Crab Trapper” viski.

Više pogledajte u priloženom videu.

K.B.