VIDEO Spašavaju koraljni greben uz pomoć LEGO kockica

Znanstvenici diljem svijeta godinama traže načine kako zaustaviti propadanje koraljnih grebena, osjetljivog morskog ekosustava, poznatijeg kao “odgajalište” riba, a koji desetljećima trpi posljedice klimatskih promjena. Stručnjaci sa singapurskog Nacionalnog sveučilišta okrenuli su se pomalo neobičnom rješenju.

Odlučili su, naime, uz pomoć LEGO kockica u kontroliranim uvjetima spasiti singapurski koraljni greben. Unatoč tome što je relativno mala zemlja, Singapur je dom trećine svjetskih koraljnih grebena. No melioracija zemljišta i obalni razvoj iscrpili su tijekom desetljeća singapurske koraljne grebene, koji djeluju kao prirodna zaštita obale, dom su tisućama raznih vrsta morskih organizama te su ključan dio podvodnog ekosustava.

Foto: Screenshot/Youtube/BBC

Mogu li LEGO pomoći u oporavku koraljnih grebena, tek ćemo vidjeti. Na kritike da plastični modularni predmeti, koji se koriste u ovom eksperimentu, mogu naštetiti morskom ekosustavu koji se diljem svijeta bori s golemom količinom plastičnog otpada, znanstvenici poručuju da su kockice koje oni koriste napravljene od spojeva na biljnoj bazi i da kao takve ne štete morskom okolišu.

Koraljni grebeni spadaju u najproduktivnije ekosustave na svijetu, dom su velikom broju različitih organizama, uključujući ribe, morske ptice, spužve, žarnjake, crve, rakove, školjke, bodljikaše, plaštaše, morske kornjače i morske zmije.

Oni su najveće strukture izgrađene od živih organizama na svijetu, čija ukupna površina u svim morima iznosi oko 600 000 četvornih kilometara. Sustav je to kojeg je nužno sačuvati, a kako to misle izvesti singapurski znanstvenici pogledajte u videu.

K.B.