VIDEO Norvežani puštaju u promet prvi hibridni teretni brod te prvi autonomni električni kontejnerski brod na svijetu

Svatko voli biti u nečemu prvi, a Norvežani su prvi krenuli s konkretnom primjenom novih tipova plovila koja ne zagađuju okoliš. Uskoro u promet puštaju prvi teretni hibridni brod na svijetu izgrađen u Europi te prvi potpuno električni kontejnerski brod na svijetu.

Brod naziva Aasfjell izgrađen je u nizozemskom brodogradilištu Royal Bodewes za norvešku kompaniju Aasen Shipping, nosivost mu je 9 300 dwt te je jedan od dva identična bulkera na hibridni pogon koja je naručila norveška kompanija. Drugi brod trebao bi biti isporučen u travnju iduće godine.

Oba plovila imaju optimiziran dizajn trupa te glavne motore koji smanjuju emisiju i potrošnju goriva. Duljina brodova je 120 metara, širina 15,8 metara s gazom od 7,5 metara. Iz Aasena uvjeravaju kako će njihova dva nova hibridna broda biti najveći samoistovarivači na tržištu s gotovo nečujnim bagerima.

Plovila imaju baterijski paket što će godišnju potrošnju goriva smanjiti za oko 400 tona, a manevriranje i pogon u luci moći će se obavljati bez korištenja glavnog motora što će, poručuju iz Aasena, osigurati rad u lukama bez emisija štetnih plinova.

Druga norveška kompanija – Yara International pohvalila se u prvu komercijalnu operaciju puštaju prvi potpuno autonomni električni kontejnetski brod Yara Birkeland, koji je sredinom prošlog mjeseca odradio svoje prvo testno putovanje u Oslo.

Ukratko – ovo plovilo napaja 6.7MWh visokoenergetski litij-ionski sustav s kojim brod postiže maksimalnu brzinu od 13 čvorova, a procjenjuje se da će raditi bez greške idućih 10 godina. Yara Birkeland imat će nultu emisiju štetnih plinova, a kada krene u punu operabilnost autonomno će ploviti od prozivodnog pogona Yara International u Heroyi do luke Brevik.

J.K.