VIDEO Neobično prijateljstvo čovjeka i morskog psa tigra

On je najveći predator među morskim psima, smatraju ga jednom od najagresivnijih vrsta morskih pasa i najčešćim “počiniteljem” kada su u pitanju napadi na ljude. Morski pas tigar može postići duljinu veću od 5 metara i težinu veću od pola tone, jede sve što mu dođe pod nos pa čak i otpad koji završi u moru.

A upravo je ljudski otpad ono što najviše ugrožava ove goleme predatore, kojima uz to prijeti istrebljenje i zbog izlova jer su njihove peraje u nekim zemljama prava gastronomska delikatesa. Morski biolozi i ronioci često se susreću sa morskim psima u koje su zabijene ribarske udice, što ih sasvim sigurno s vremenom dovodi do sigurne smrti. Upravo je jedna takva udica bila presudna za početak neobičnog prijateljstva između fotografa Jima Abernethyja i ženke tigrastog morskog psa Emme.

Foto: Screenshot/Youtube

– Uradio sam isto što bi učinio svatko tko bi pronašao psa s kukom u ustima. Bez ikakve zaštite stavio sam joj ruku u usta u pokušaju da izvadim golemu udicu. Kako to nisam uspio, potrgao sam udicu i izvadio je iz Emminih usta. Iako joj je to napravilo manju ranu, Emma nije pokazala nikakav znak agresije – ispričao je Abernethy ne preporučujući drugima da učine isto.

Jim se druži s morskim psima više od 40 godina, poznaje njihovo ponašanje i prema njima se odnosi s velikim strahopoštovanjem. Nikada ga niti jedan morski pas nije ozlijedio. S Emmom se posebno zbližio nakon što ju je spasio od ribarske udice, a to je činio nekoliko puta. Emma je s vremenom počela instinktivno otvarati ralje svaki put kad bi se približila Jimu. Njihovo druženje traje punih 20 godina.

Prošlogodišnji globalni lockdown odvojio ga je na neko vrijeme od druženja s morskim psima na Bahamima. Pa ipak kada je ove godine ponovno zaronio u poznato morsko okružje, pojavila se i Emma. Kako je izgledao njihov ponovni susret pogledajte u priloženom videu.

K.B.