VIDEO Neobično plovilo koje se iz broda pretvara u okomitu platformu

Uvijek je zanimljivo pratiti razvoj tehnologije u pomorstvu, a neki izumi/rješenja i nekoliko desetljeća nakon početka njihove primjene izazivaju čuđenje i one poznate “futuruističke leptiriće” u želucu. Jedno od takvih rješenja je i R/P FLIP – jedinstvena plutajuća istraživačka platforma dizajnirana da stoji okomito na otvorenom moru.

Ovo neobično plovilo/platforma u vlasništvu je američkog Ureda za pomorska istraživanja, duga je 108 metara i dizajnirana da se djelomično poplavi i nagne unatrag za 90 stupnjeva. U takvom okomitom položaju iznad morske površine ostane samo prednjih 17 metara plovila, koje zahvaljujući bočnim pregradama dobiva i palube.

Iako platforma u okomitom položaju iz daljine izgleda kao prekooceanski brod koji je taman krenuo tonuti, FLIP je u vertikali izuzetno stabilna konstrukcija jer joj većinu balasta osigurava voda na dubinama na koje ne utječu površinski valovi.

Kada je platforma gotova sa zadatkom i kada je vrijeme za promjenu lokacije, komprimirani zrak se pumpa u balastne tankove u poplavljenom dijelu platforme što je postepeno vraća u horizontalni položaj.

Ovo čudo tehnike nastalo je u drugoj polovici prošlog stoljeća, a u funkciju je pušteno sredinom lipnja 1962. godine. FLIP je dizajniran kako bi proučavao visinu valova, aukustične signale, temperaturu i gustoću morske vode te prikupljao meteorološke podatke. Nema vlastiti pogon već do otvorenog mora plovi uz pomoć vučnog broda.

K.B.