VIDEO Nekadašnji Jadrolinijin putnički brod otegljen u rezalište

Nekadašnji Jadrolinijin putnički brod koji se prvotno zvao Osijek, a sada se zove Nina, u utorak je otegljen u brodogradilište Lamjanu koje se nalazi na otoku Ugljanu, nadomak Kornatskog arhipelaga.

Osijek je izgrađen 1955. u pulskom Uljaniku za Jadroliniju. Kapaciteta 500 osoba i 25 tona tereta. Tijekom 1970-ih spajao je Rijeku i Dubrovnik, odnosno Kotor. Na svom putu zaustavljao bi se u svim priobalnim lukama, što je i Split činilo jednim od stajališta, prenosi Dalmacija Danas.

0:00
/1:33

Video: Kapetan Milo Sršen

Njegovu, vrlo moguće i posljednju plovidbu jučer je zabilježio kapetan trajekta Lastovo Milo Sršen koji je s Lastovom ovo poslijepodne plovio prema istoimenom otoku.

- Ne znam ide li u rezalište ili će ipak biti spašen, ali ono što znam je da ide za Lamjanu. Tamo su se neki brodovi rezali, a nekima se vratila i nova mladost. U Lamjani je renoviran Valjevo koji se sada zove Franeša, renoviran je i Takovo, sadašnja Stella Maris, a nakon renovacije, Punat je postao Arca. To su sve naši stari brodovi koji su u Lamjani ponovo oživjeli. No, neki su tamo i skončali, a nadam se da ovaj neće, iako, nemam podataka - kazao je kapetan Sršen.

Brod Osijek dolazi iz serije brodova koji su naziv dobili po četiri grada: Mostar, Novi Sad, Maribor i Osijek. “Brodovi gradovi” vozili su na zahtjevnijim lokalnim pravcima, ili kao nadopuna glavnoj dužobalnoj pruzi, navodi Dalmacija Danas.

- Koliko se sjećam, Mostar je stradao u požaru. Tijekom gašenja nalijevali su ga vodom, ali je uslijed velike količine vode potonuo. Novi Sad je u Italiji pod nazivom Patricija, prije par godina uspješno je renoviran i od tada u odličnom stanju vozi dnevne izlete. Maribor je udario u Anconi ili Bariju negdje u rivu i nakon toga je potonuo. Ali sve te havarije dogodile su se nakon njihove dovršene karijere u Jadroliniji - kazao je.

Osijek je do kraja 1970-ih bio u Jadroliniji nakon čega je prodan i plovio je kao izletnički brod između Poreča i Venecije svaki dan. Nakon toga je dugo godina ležao u remontnom brodogradilištu Cres, a zatim ga je kupio jedan privatnik iz Rijeke i od njega napravio brod-restoran u Rijeci. Tada je preimenovan u Ninu, i dobio je riječku registraciju. Narednih 10-ak godina služio je kao plovni objekt.

Nije dugo trebalo da Ninu Riječani zavole. Mlađe su generacije svoja prva druženja doživjele upravo u noćnim izlascima na ovome brodu.

Prije par godina, Nina je otegljena u Korčulu gdje je ležala sve do danas.

- Nekad su brodovi plovili brzim prugama, od Rijeke do Dubrovnika, čak i do Kotora. Stajali bi u sve gradove priobalne pruge, što je i Split činilo jednim od stajališta - prisjetio se Sršen.

- Danas sam malo i promijenio rutu, nisam išao preko Hvara, nego okolo Paklenih otoka samo da bih nekadašnji Osijek sreo, snimio, i pozdravio - ispričao je.

Nina se krajem 2020. godine prodavala po cijeni od 870.000 eura na Njuškalo oglasima, i prema statusu na navedenoj stranici, čini se kako je brod tada prodan.

- Prodaje se plutajući restoran NINA nekada je bio putnički brod Osijek, sagrađen u Uljaniku zajedno sa sestrinskim brodovima Novi Sad, Maribor i Mostar. Oni su svi bili klasični putnički brodovi s dva motora, dva propelera, jednim kormilom, konstrukcije sa zakovicama, sa zaobljenom kromom, jednom otvorenom palubom i uzdignutim prednjim dijelom palube pramca, strojarnicom na sredini broda, zaposleni (plovili su) na dnevnim putovanjima s kapacitetom 500 putnika i 25 tona tereta. Osijek je plovio za Jadroliniju dok nije prodan 1980.

Brodogradilište „Kraljevica“ prenamijenio ga je u sadašnju funkciju „plutajućeg restorana“. Sve tri palube se koriste kako slijedi: Disco klub (označen kao Night club) na nacrtu smješten je u potpalublju naprijed, „VIP sala“, „Konoba“, kuhinja, garderoba, toaleti i skladišta su smješteni na glavnoj palubi, Kafe barovi i Noćni klub (označen kao Casino na nacrtu ) su smješteni u glavnoj palubi”, glasio je oglas objavljen u listopadu 2020. godine.

Prema pisanju Novog lista, koncem prosinca 2018. godine Lučka uprava Rijeka i vlasnik Nine raskinuli su koncesijski ugovor jer se na Nini duže vremena nije obavljala nikakva djelatnost.

Prema neslužbenim informacijama koje je Dalmacija Danas dobila, Nina je u srijedu posljednji put zaplovila. U Lamjani je čeka konačan, bolan i hladan kraj – rezalište.

A.N.