VIDEO Uhvaćen u nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!

NOVIGRAD - Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Nije prvi put da objavljujemo dokumentirane slučajeve iz Antenala, kod istarskog Novigrada za koje smo dobili i snimke, no unatoč tome što je nedozvoljen, ovakav ribolov na ušću rijeke Mirne i dalje se provodi.  

- Trenutno rampiranje u Antenalu. Čovjek vozi auto pulskih registracija (podaci poznati redakciji). Imam i video - kazao nam je svjedok ovog događaja.

- Na Antenalu uvijek isti ljudi divljaju. Ovo je 200 m od mora, na samom ušću Mirne. Ovaj auto je ovdje gotovo svaki dan. Na video se vidi šta radi. Užas, ako ne zna pošteno pecati, može u ribarnicu - kaže čitatelj.

Što je rampinavanje ili haklanje?

Radi se o krajnje nehumanom i zabranjenom načinu ribolova s tri velike udice, spojene olovom u trokuku koja se veže za jači ribolovni najlon i naglim trzanjem štapa pokušava se zakačiti riba. Svaki novi trzaj privlači radoznalu ribu koje ima više, no šteta je načinjena onda kad se tim trzajima riba u pravilu teško ozljeđuje, čime se više osakati ribe, nego li je se izvuče vani.

Ovakav nimalo sportski ribolov najčešće se prakticira u plićacima ili kada se riba okuplja u jata radi mrijesta. Nerijetko, uz ovaj nedozvoljen alat, ovako se ribolovi i noću uz umjetnu rasvjetu, pa što je jato riba gušće, ulov je vjerojatniji. Upravo smo o ovom načinu ribolova pisali prije 4 godine, kad je policija u civilu, u koordiniranoj akciji razbila čitavu skupinu krivolovaca koji su se pritom razbježali i pobacali ribolovni alat.

Način ribolova koji je nedvosmisleno strogo zabranjen

Ovakav način ribolova strogo je zabranjen na rijekama, pa i na samom ušću rijeke Mirne. Iako će se mnogi krivolovci hvatati na činjenicu da nigdje u Zakonu o morskom ribarstvu ne stoji da je ovakva vrsta ribolova izrijekom zabranjena i da se trokuke mogu kupiti u trgovini ribolovne opreme, demantira ih sam Zakon. Naime, članak 30. Zakona o morskom ribarstvu jasno opisuje alate i opremu za sportski i rekreacijski ribolov, a u Posebnom pravilniku o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru propisuju se i posebne dozvole.

– Ukratko, rampin ili trokuka nije na popisu dozvoljenih alata, što znači da ribolov ovim alatom nije dopušten – pojasnio nam je i jedan od stručnjaka za pomorski ribolov.

Isto nam je potvrdio i ravnatelj uprave ribarstva Ante Mišura:

– Zabranjeno je! Rampin ili trokuka nije dozvoljen alat, a haklanje je zabranjeno u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Bez obzira što je to na moru, zato što nije uvršteno u pravilnik o gospodarskom ribolovu. Taj alat se trenutno ne smije koristiti!

Sličan slučaj na istom mjestu, zabilježen je početkom godine, kad smo također objavili video.

Imate li bilo kakvih spoznaja o krivolovu, zabilježite i zapišite o čemu se radi, fotografirajte ili snimite video i pošaljite nam na: info@morski.hr.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Više osoba snimljeno u krajnje nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne! | | Morski HR
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Posljednji dokumentirani slučaj, za kojeg smo dobili i