VIDEO Na tržište uskoro stiže riba uzgojena na platformi koja izgleda poput luksuzne superjahte

Registro Italiano Navale (RINA) dalo je načelno odobrenje za uvođenje inovativnog koncepta uzgoja ribe na moru – Ocean Ark. Riječ je o plovilu koje donosi potpuno novi pristup akvakulturi, a za ribu koja je uzgojena u njihovim kavezima tvrde da je zdravija od ribe uzgojene u konvencionalnim ribogojilištima.

Ono po čemu se Ocean Ark razlikuje od klasičnih ribogojilišta je njegova mobilnost – superjahtu moguće je, naime, prebaciti na drugu morsku lokaciju u slučaju iznenadnog zagađenja mora, toplinskih valova ili oluja. S druge strane, autor projekta Rodrigo Sanchez Raccaro tvrdi da je ovakav koncept ribljih farmi isplativiji i ekološki apsolutno održiv.

– Ova tehnologija omogućuje proizvodnju zdravije i kvalitetnije ribe s nižim troškovima proizvodnje od klasičnih ribogojilišta koja se nalaze uz obalu – pohvalio se Raccaro.

Plovilo funkcionira kao samohodni trimaran s niskom emisijom štetnih plinova kojim upravlja umjetna inteligencija. Dužine je 170, a širine 64 metra te se samo čisti. Nekoliko jedinica već je rezervirano za Kinu, a čini se da u korak s tehnologijom budućnosti kreće i Italija.

K.B.