VIDEO Murterske bake i Face twist – Uloga šminke kod izrade maski

MURTER – U sklopu kalendara Društvenog centra Jedro, kao jednu od projektnih aktivnosti suradnika,  Karnevalska udruga Murterske poklade – (Bake) donose audiovizualni uradak u cilju  prezentacije Murterskih Bak, a koji kroz svoj koncept i sadržaj pruža uvid u mogućnosti i  umijeće stvaranja maski, različitih transformacija upotrebom šminke, boja, kostima i  koreografskog/dramskog sadržaja.

– Kroz ovaj uradak aranžirali smo i nastojali pružiti ideje i uvid u mogućnosti korištenja šminke,  izrade kostima i boja, ne samo u svrhu estetske domene šminkanja i likovne crtačke ili  slikarske domene bojanja i odijevanja već i u svrhu transformacije i modeliranja. Jednako tako  vodilja nam je bila i pružiti uvid gledateljima i posjetiocima u načine zabave i razvijanja  vlastitih talenata i sposobnosti kako bi mogli iskorištavati slobodno ili stručno vrijeme te  možda razviti i neka svoja djelovanja i profesije. U konceptu preobrazbe lica u druge  karaktere služili smo se najpristupačnijim i najjednostavnijim tehnikama i materijalima kako  bismo dočarali jednostavnost i pristupačnost što većem broju ljudi različite dobi – kažu iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta”.

– Danas su mogućnosti brojne, a ideja i načina izvedbe jednako tako ne nedostaje.  Upravo u tom smislu poimanja i širenja naših mogućnosti i vizija cilj nam je bio potaknuti i  zainteresirati javnost ovim uratkom pružajući pregled dosadašnjih murterskih maski, ideja i  mogućnosti.

Proces kreiranja video uratka bazira se na pregledu arhivskih dokumentarnih fotografija i  isječaka iz povorki Bak uz prateće edukativne, tekstualizirane dijelove u svrhu komentara i  podataka. Uz arhivske aranžirane materijale u videu su predočeni i načini transformacije lica  maskom izvedenom bojom i šminkom na licu, kao neke od brojnih mogućnosti.

Video uradak za cilj ima pružiti uvid u brojne mogućnosti kreiranja i stvaranja umjetničkih  djela različitih medija, a koji su cjelina i pretežno jedino ostvareni u ovom kontekstu u  karnevalsko vrijeme, posebno u Murteru gdje je zabilježena duga 135godišnja tradicija.  Murterini su poznati i slavni dramski amateri koji su ujedno povezani i suživljeni u svom identitetu sa svojom tradicijom, tako da imaju priliku dodatno uz programe DC Jedro ostvariti  i participirati i na ovaj način svojim domišljatim sudjelovanjem – poručuju iz ove murterske udruge.



I.B.