VIDEO Morski mlaz "napao" splitske učenike

Maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji prof. Marijane De Marchi su za vrijeme praktične nastave istraživali i plaštenjake u splitskoj lučici Mornar.

Tijekom većeg dijela godine ovaj morski beskralježnjak može se naći u lučicama. Naraste do 20 cm. Hermafrodit je, ali je vanjska oplodnja alogamna (unakrsna). Možete ih zateći u brodskim lučicama, međutim mogu se naći i na stjenovitim, pješčanim i muljevitim podlogama.

- Osim u našem moru živi u Sredozemlju te u sjeveroistočnom Atlantiku. Ima debelu kožnatu tuniku. Ova tunika sadrži celulozu, izuzetnu pojavu u životinjskom carstvu. Sifoni su mu odvojeni za uvlačenje i izbacivanje - tekući bukalni sifon i vanjski atrijski sifon za filtriranje mora - stoji u Instagram objavi eko grupe zdravomore.eko.

Phallusia obilno stvara gamete tijekom cijele godine, ali se embriji bolje razvijaju u proljeće i jesen. Jajašca izbacuje kroz izlazni sifon. Oplođuju se u vodenom stupcu i kad se ličinke izlegu slobodno plivaju, nalik punoglavcima. Nakon nekoliko dana se talože na podlozi koja može biti morsko dno, a u ovom slučaju brodski konop.

Tada počinje metamorfoza u mlade jedinke koje prepoznajete po nepravilnim režnjevima ili brežuljcima. Tunikati imaju ključnu evolucijsku poziciju jer se smatraju beskralježnjacima koji su blisko povezani s kralješnjacima. Ovaj plaštenjak pojedinci nazivaju morski mlaz i bijelomorska mlaznica. Jasno je i zašto!

0:00
/0:48

J.T.