VIDEO Ledena pista na Antarktici - Povijesno slijetanje s 45 istraživača i 12 tona opreme

Postoje kratke piste, neravne piste i piste zahvaćene bočnim vjetrom, ali sada postoji još jedna koja unosi strah u kosti putnika - 60 ​​metara široka i 3.000 metara duga - ledena pista na Antarktiku.

Boing 787 Dreamliner u puno drugačijim uvjetima od uobičajenih uspio je sletjeti na 3.000 metara dugačku i 60 metara široku ledenu pistu na Antarktiku.

Dreamliner je sletio na pistu istraživačke stanice Troll nešto nakon 2 sata ujutro po jakom suncu budući da je letio na južnoj hemisferi.

Boing 787 je tako postao najveći putnički avion koji je ikada sletio na Antarktiku.

U avionu je bilo 45 istraživača i 12 tona istraživačke opreme s Norveškog polarnog instituta. Avion je poletio iz Osla 13. studenog i zaustavio se u Cape Townu prije nego što je u srijedu navečer krenuo dalje na jug kako bi sletio, piše CNN.

- Dozvolite mi da kažem u ime cijelog tima koliko smo počašćeni i uzbuđeni što smo zajedno postigli tako važno slijetanje - rekao je Bjørn Tore Larsen, izvršni direktor Norse Atlantik, u izjavi.

- U duhu istraživanja ponosni smo što sudjelujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. To je pravo svjedočanstvo naših visokokvalificiranih pilota i posade i naših najsuvremenijih aviona Boing - kazao je.

Camilla Brekke, direktorica Norveškog polarnog instituta, rekla je da je korišctenje većeg aviona održiviji način da se stigne do najjužnijeg kontinenta.

- Najvažniji aspekt je ekološka korist koja se može postići korišctenjem velikih i modernih avioa koji mogu pomoći u smanjenju ukupnih emisija i utjecaja na životnu sredinu na Antarktiku - rekla je.

- Slijetanje ovako velikog aviona otvara nove mogućnosti za logistiku u Trollu, što će također doprinijeti jačanju istraživanja na Antarktiku - rekla je Brekke, prenosi N1.

I.B.