VIDEO Kukuljanski zvončari krenuli u obahajanje

KUKULJANOVO - Kukuljanski zvončari krenuli su u obahajanje. Prvi dan zvonjava je probudila Kukuljanovo, Škrljevo, Plosnu i Ponikve.

No, prije pohoda ispred doma je obješen pust imenom Dida Dane.

- Puno je naših zvonačara na brodu, ali ove godine smo jači za četvoricu zvončara koji su prvi put krenuli u obilazak mjesta - objašnjavaju Kukuljanski zvončari.

Novi ponosno članovi su Karlo Krištić, Ante Zoretić, Dominik Kopajtić i Mateo Cuculić. Glavna zvijezda prvog okupljanja Kukuljanskih zvončara je bio 3,5-godišnji Karlo Krištić, piše Tunera Info.

Prvi obilazak će se pamtiti i po visokim temperaturama pa ostaje pitanje: kakvu će to zimu tjerati zvončari i treba li ovakvu zimu s proljetnim temperaturama uopće tjerati.

Smotra zvončara na Kukuljanovu održat će se u subotu 28. siječnja. Kukuljanski zvončari najavili su i svoju tradicionalnu smotru zvončara “Zvona i kanat za bakarski kraj”, koju organiziraju posljednjih desetak godina pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra.

Naime, u cilju očuvanja tradicije i maškaranih običaja bakarskog kraja, udruga Kukuljanski zvončari osmislila je manifestaciju pod nazivom “Zvona i kanat za bakarski kraj”.

Riječ je o smotri zvončara i povorci koja kreće s Kukuljanova i prolazi kroz Škrljevo i Krasicu te završava u centru Bakra.

Manifestacija je prvi puta održana 2011. godine. Smotra je zanimljiva i po tome što u goste Kukuljanskim zvončarima dolaze i zvončari i maškare iz bliže i dalje okolice

Kukuljanski zvončari imaju dugu tradiciju, ali novu povijest pišu od 2007. godine, kada su organizirali prvu zvonjavu, iako službeno zvone i obilaze bakarska naselja od 2008. godine, kada su krenuli na nagovor sumještanina Gušte.

Postoje pisani dokazi koji govore o zvonjavi iz daleke 1952. godine, a Kukuljanski su je zvončari prije desetak godina obnovili, piše Novi List.

I.G.