VIDEO Krivolovci eksplozivom masovno uništavaju ribu, bacili dinamit 50 m od ronioca

Ako ste ikad pomislili da živite u kaotičnom sustavu gdje krivolovci itekako iskorištavaju kompliciran birokratski sustav, nakon ove priče shvatit ćete da ima mjesta gdje je i gore. U Crnoj Gori građani muku muče s krivolovom do te mjere da su se samoinicijativno organizirali u suradnji s policijom i inspekcijama, sustavno proganjajući krivolovce. Ovaj put suočili su se s bacanjem dinamita u more, u predjelu Luštice.

Objavili su i fotografije masakrirane ribe, ali i cijelu priču o tome na Facebook stranici „Stop krivolovu“.

„Danima ukazujemo na konstante detonacije u predjelu Luštice i trudimo se animirati sve kako bi se nešto poduzelo jer se stvari opet iznova lagano otimaju kontroli. Ovog puta, zaista, ako se ne poduzmu konkretni koraci i ovo ludilo ne zaustavi, bit ćemo primorani da s nekim radikalnijim mjerama nastavimo borbu protiv one najgore i najopasnije vrste krivolova, one u kojoj se za masovno ubijanje ribe koristi eksploziv!“

U srijedu se, naime na punti od Jaza i u predjelu Bigova dogodilo nekoliko detonacija. Druga čak usred bijela dana, oko tri poslijepodne. Eksploziv je bačen iz brodice i to, kako kažu, ne obazirući se na prisustvo ronioca u blizini. O svemu svjedoči i ogromna količina ubijene ribe koja se može primijetiti na video materijalima ustupljenim našem portalu. Riba je ubijena dinamitom, što je potvrdio i tamošnji ribolovni inspektor.

Ronioci koji su se slučajno našli upravo tu u to vrijeme imali su sreće, jer je malo nedostajalo da nastradaju, kaže nam i Aleksandar Vuković, jedan od osnivača građanske inicijative „Stop krivolovu“ koja je i od same Vlade Crne Gore dobila zeleno svjetlo da zajedno s policijom i inspektorima krenu agresivnije protiv krivolovaca.

– Inicijativu je bilo nužno osnovati zbog stope krivolova, posebno one eksplozivom, jer je to poprimilo nezamisliive dimenzije. Prije dvije godine, samoorganiziranjem, medijskom borbom, i upornošću, inicirali smo specijalnu uredbu Vlade Crne Gore kojom je svim institucijama naloženo da se krene u borbu protiv krivolova! Formirano je i radno tijelo, u čiji sastav su ušle sve relevantne institucije ( Policija, Sudstvo, Tužiteljstvo, Pomorska sigurnost, Lučka kapetanija, Javno morsko dobro, Nacionalni parkovi, itd. i pod Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja je oformljena Direkcija za ribarstvo koja, na neki način kooridinira svime. Tako je ova priča podignuta na najviši mogući nivo – kaže Vuković.

Odgovara i na pitanje o rezultatima njihove borbe protiv krivolova.

– Rezultata ima, stanje je daleko bolje, ali evo, borba nije završena. Dosta je osoba procesuirano, neki predmeti još čekaju procesuiranje, nešto je privedeno kraju. Posebno je teško kaznena djela pripremiti i podkrijepiti dokazima da bi krivolovcima bilo i presuđeno, jer skoro ih je nemoguće zateći u trenutku bacanja i aktiviranja eksplozivne naprave – pojašnjava Vuković i poručuje da je jako važno javno udruživanje građana s organima reda i zakona kako bi se krivolovcima stalo u kraj.

Primjer od kojeg bi se dalo nešto naučiti i u Hrvatskoj.

https://www.facebook.com/krivolovcg/photos/a.291678744592470/435586136868396/?type=3

D.G.