VIDEO Kinezi u kraćem periodu izgradili 10 puta dulji most od Pelješkog!

Kinezi su još jednom dokazali zašto ih prati reputacija najboljih konstruktora mostova na svijetu. Nakon pune 4 godine gradnje u Kini je prošli tjedan u promet pušten najdulji viseći most na svijetu, 10 puta dulji od Pelješkog mosta.

Novi kineski most dug nešto više od 25 kilometara u promet je pušten prošlu srijedu, a povezuje otoke Zhoushan i Daishan u istočnom Kineskom moru. Gradio se uz pomoć automatske opreme koja je uvelike uštedjela na radnoj snazi u procesu izgradnje.

Foto: Screenshot/Youtube

Riječ je o najduljem mostu ovakve konstrukcije na svijetu koji će, kažu, povećati protočnost prometa te će omogućiti bolju povezanost stotine tisuća stanovnika koji obitavaju u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang. Most Zhoudai dio je međuotočne autoceste koja se proteže u duljini od 74 kilometra, povezujući 8 otoka i 8 mostova, prenosi Chinadaily.

Prije njegove izgradnje stanovnici ove kineske pokrajine ovisili su o trajektnom prijevozu, koji je bio nepouzdan zbog učestalih tajfuna koji pogađaju ovo područje. Stanovnici ovog dijela Kine jedva su dočekali puštanje u promet mosta, od kojeg se očekuje ne samo bolja prometna povezanost, već i vjetar u leđa za razvoj lokalnog otočkog turizma.

Izgradnja mosta koji je stajao nešto više od 2,5 milijarde dolara, počela je u rujnu 2017. godine, ni godinu prije početka gradnje Pelješkog mosta, na kojem su radovi startali krajem srpnja 2018., gotovo 20 godina nakon objave gradnje.

K.B.