VIDEO Kinezi pustili u promet prvi autonomni svjetski “nosač dronova i podmornica”

Najveće kinesko brodogradilište China State Shipbuilding Corporation lansiralo je na tržište istraživački brod, prvi nosač bespilotnih letjelica na svijetu koji bi trebao pomoći kineskim oceanografima u istraživanju oceana.

Novogradnja Zhu Hai Yun u vlasništvu je Southern Marine Science and Engineering Laboratory Guangdong (Zhuhai), također poznatog kao “Laboratorij za južni ocean” Sveučilišta Sun Yat-sen. Brod je dug 80-ak metara, njime će upravljati sustav umjetne inteligencije, a dizajniran je da nosi desetke bespilotnih letjelica opremljenih visokotehnološkim znanstvenim instrumentima.

Sveobuhvatni cilj projekta je masovno postavljanje bespilotnih uređaja za 3D, umreženi sustav promatranja, iznad i ispod površine – “Inteligentan i agilan oceanski stereoskopski promatrački sustav” koji pokriva područje promjera oko 50 nm. Osim dronova, brod će prevoziti i površinska plovila te podmornice.

Autonomna površinska plovila moći će ploviti na dizelski i solarni pogon te uz pomoć valova. Za podvodne, postoje bove s pametnim profilom, koje mogu obavljati promatranja od površine do podmorja, a cjelokupni sustav će biti umežen pa će u jednom “potezu” moći obuhvatiti područje promjera 100 kilometara, zračno područje do četiri kilometra i isto toliko u dubinu.

Gradnja plovila započela je u srpnju 2021. godine, a investitori su ga zbog njegove sofisticiranosti opisali kao izazovan projekt. Prva isporuka ovog neobičnog plovila očekuje se do kraja ove godine.

J.K.