VIDEO Jeste li već probali jagode uzgojene u moru?

Na obali Sredozemnog mora, između San Rema i Genove, prije 9 godina pokrenut je još uvijek jedinstveni projekt naziva Nemo’s Garden. Na svega 6 metara dubine i nekoliko desetaka metara od obale smjestio se podmorski vrt u kojem se uzgaja razno voće i povrće.

Revolucionarne ideje uglavnom se rode sasvim spontano, a jedna takva ideja pala je na pamet u ljeto 2012. vlasniku tvrtke za ronilačku opremu Sergiu Gamberiniju, dok je s prijateljima šetao i čavrljao na talijanskoj rivijeri. Priča je odjednom krenula u smjeru vrtlarstva.

Foto: Nemo’s Garden

Sergio se zapitao bi li bilo moguće stvoriti savršene uvjete za uzgoj bosiljka, osnovnog sastojka pesta, omiljenog talijanskog umaka, a da ima dovoljno topline, sunca, drenirano tlo i stalnu, stabilnu temperaturu? Pogled mu je pao na more i tada je sinula ideja – zašto ne pokušati uzgojiti bosiljak u moru, ispod površine?

Ideja uopće nije bila neostvariva pa je Sergio uz pomoć svog tima iz tvrtke Ocean Reef Group krenuo s potapanjem prozirnih biosfera napunjenih zrakom na dubinu od 6 metara. Projekt je ubrzo razvio ambiciju stvaranja alternativnih sustava poljoprivrede osobito u onim područjima svijeta gdje okolišni, ekonomski ili morfološki uvjeti otežavaju uzgoj hrane.

Foto: Nemo’s Garden

Nemo’s Garden je samoodrživi sustav koji energiju dobiva od sunca, a pitku vodu osigurava desalinizacijom morske vode. Mikroklima unutar prozirnih sfera optimalna je za uzgoj bilja, a za razliku od konvencionalnih staklenika, ovima ne treba dodatni izvor energije.

Ova podvodna farma gotovo da nema interakciju s podmorskim ekosustavom, što znači da ne ostavlja nikakav štetan utjecaj na morski okoliš. Sastoji se od šest podvodnih staklenika uz obalu Nolija u Italiji, a osim bosiljka u njima rastu i različite vrste salata, rajčice, tikvice, grah, grašak, gljive i jagode.

Podvodna farma stradala je u velikoj oluji koja je pogodila tamošnju obalu Italije 2019. godine, no staklenici su u međuvremenu obnovljeni te je u njima ponovno počeo uzgoj voća i povrća.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!