VIDEO Jeste li ikada vidjeli ružičaste dupine?

Zvuči nestvarno, ali oni uistinu postoje. Ima ih u indo-pacifičkom području, no ipak najpoznatiji ružičasti dupini žive u rijeci Amazoni. Zovu ih boutu, odnosno boto, a tamošnji narodi vjeruju da predstavljaju duše utopljenika koji se povremeno mogu vratiti među ljude.

Boto je samotnjačka životinja i rijetko ju se viđa s drugim pripadnicima svoje vrste. Unatoč lošem vidu izvrstan je lovac jer se oslanja na prirodni sonar koji je vjerojatno najrazvijeniji među svim kitovima i uz čiju pomoć lovi plijen, uglavnom sitne ribe.

Ne rone dugo, a na površinu po zrak izlazi otprilike svakih pola minute. Ružičasti riječni dupini manje su aktivni od oceanskih dupina i gotovo uopće ne iskaču iz vode.

Za razliku od riječnog ružičastog dupina, u obalnim vodama istočnog Indijskog i zapadnog Tihog oceana živi indo-pacifički grbavi dupin, odnosno Kineski bijeli dupin, a čija ružičasta boja ne potječe od pigmenta, već od krvnih žila koje su se proširile zbog termoregulacije. Ružičastu boju poprimaju tek u odrasloj dobi.

Ova vrsta dupina spada među ugroženije morske životinje zbog zagađenja vode. Njihov je broj u vodama Hong Konga pao sa procijenjenih 158 u 2003. na samo 78 u 2011., a pad se očekuje i dalje zbog toksina u moru.

Indo – pacifički grbavi dupini (Sousa chinensis) kronično su izloženi organskim zagađivačima jer nastanjuju plitke obalne vode koje su često pod utjecajem ljudskih aktivnosti. Ispuštanje organskih zagađivača u morsku vodu smanjuje se njezina kvaliteta i povećava toksičnost, a tu prve nastradaju morske životinje. Indo-pacifički grbavi dupin nalazi se se na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, a pretpostavlja se da na planetu zasad postoji tek nešto više od 2000 ovih jedinki.

Lijepo je stoga vidjeti kad netko snimi ove neobične životinje u njihovom prirodnom okruženju.

K.B.