VIDEO Jama u koju skaču samo najhrabriji

MLJET – Divlji, šumoviti otok južnog Jadrana prava je poslastica za one smione koji su željni pravih adrenalinskih uzbuđenja. Jedno od takvih mjesta je i Odisejeva špilja koju domaći zovu – Jama.

Odisejeva špilja udaljena je od središta Babinog Polja, najvećeg mjesta na otoku, svega pola sata hoda. Dio puta moguće je prijeći i automobilom, iako je ipak ljepši doživljaj prolaziti kroz brojne maslinike i poljske puteve kako bi došli do staze za popularnu Jamu.

Foto: Morski hr/Screenshot

Do Jame vodi uski betonski put, na nekim dijelovima prilično strmovit pa je do popularne lokacije preporučljivo ići u primjerenoj, zatvorenoj obući. Špilja je tijekom ljetnih mjeseci najatraktivnija oko podneva kada se boje u njoj prelijevaju od modre do zelene. Nekad je u njoj obitavala i sredozemna medvjedica.

Ono što Odisejevu špilju čini posebno atraktivnom jesu “banci” odnosno improvizirane kamene platforme za skokove u more, do kojih se uglavnom dolazi s kopnene strane ili penjanjem po glatkim stijenama s morske strane. Najviši banak/platforma visoka je nekoliko desetaka metara, a samo rijetki s nje se usude i skočiti.

Mi smo radije ostali na stijenama i uživali u veličanstvenosti ove mistične lokacije, za koju se vjeruje da je opisana u Homerovoj Odiseji kao mjesto u koje se nakon brodoloma sklonio glavni junak Odisej.

Kristina Bokanić