VIDEO Jako nevrijeme kod Krete prepolovilo teretni brod

Egipatski teretni brod Manassa Rose M jučer ujutro zahvatila je snažna oluja kod Krete. U pokušaju da se usidri, brod se nasukao, a ubrzo i raspao na dva dijela.

Teretni brod bio je na ruti između turskog Iskenderuna do Misrate u Libiji kada ga je u grčkim vodama zahvatila zimska oluja Elpis, koja je već napravila snježni dar mar diljem Grčke, Turske i na dijelu sredozemnog otočja.

Foto: Twitter

U pokušaju da se usidri kod Drapaniasa na Kreti, brod se nasukao u plićak, a zahvaljujući valovima visokim i do 5 metara, nedugo nakon nasukavanja brod se raspao na dva dijela. Svih 10 članova posade spasila je grčka obalna straža, a dio njih zadobio je teži oblik hipotermije.

Kao i obično u ovakvim slučajevima pojavila se bojazan da bi iz prepolovljenog broda u more mogla iscuriti nafta, a neki lokalni mediji prenose kako je dio već iscurio te da se na obližnjoj plaži osjeća jak miris nafte. Grčke službe na terenu osiguravaju područje od potencijalne ekološke katastrofe.

U međuvremenu, krenula je istraga o razlogu nasukavanja 40 godina starog egipatskog broda Manassa Rose M, koji je u vlasništvu libanonske tvrtke, i koji se godinama nalazi na tzv. Crnom popisu Pariškog MOU-a (Memorandum o usklađenoj provedbi lučke kontrole između 27 pomorskih uprava).

K.B.