VIDEO Jadroplov kupuje prvog hrvatskog plinaša, evo kako izgleda

Splitska brodarska tvrtka Jadroplov d.d je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina za nešto više od 25 milijuna dolara, za što je Vlada na sjednici u četvrtak dala zeleno svjetlo.

Temeljme odluke Nadzornog odbora te tvrtke potpisan je ugovor o kupnji LPG broda, koji je u izgradnji u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, objavila je ova tvrtka.

Istodobno, ta je kompanija dogovorila trogodišnji najam broda s opcijskim produljenjem za još dvije godine, uz mogućnost povećanja dnevnog najma zbog prilagodbe prostu cijena, zaključuje se u priopćenju.

Jadroplov, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pridodat će tako još jedan brod svojoj floti od pet brodova, uglavnom za prijevoz rasutih tereta, ukupne nosivosti 242.727 tonaže prazne nosivosti (DWT).

- Nije ovo iskorak samo za nas, već i za hrvatsko pomorstvo. Brod će biti registriran pod hrvatskom zastavom i pružit će mogućnost izobrazbe pomoraca i osposobljavanja Hrvatskog registra brodova za izdavanje klase za ovaj tip brodova - poručuju iz kompanije.

ŠTO MORATE ZNATI O BRODU:
duljina: 116,8 metara
širina: 19 metara
kapacitet: 7500 prostornih metara stlačenog plina
teret: propan-butan
nosivost: 7000 tona
stroj: Hitachi-Man B&W, 3000 kilovata
operativna brzina: 13 čvorova
gorivo: LPG, MGO
zastava: hrvatska
luka upisa: Split
klasa: Bureau Veritas

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada dala zeleno svjetlo kreditu Jadroplova za kupnju LPG broda
Vlada je u četvrtak dala prethodnu suglasnost Jadroplovu za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, radi financiranja kupnje LPG broda. Riječ je o hipotekarnom krediti na deset godina bez počeka, a iznos je 16,3 milijuna dolara ili do maksimalnog iznosa od 16,35 milijuna eura. K…