VIDEO Izbjegao sudar s jedrilicom i opleo po agenciji: “Sramite se jer stavljate profit iznad sigurnosti i kulture plovidbe”

Odlaskom ljetne špice, ne odlaze i nautičari. Naprotiv, na Jadranu ih je nikad više, a to stvara prilične gužve i tamo gdje bismo pomislili da ih neće biti.

– U Viškom kanalu, prošli četvrtak 09. rujna skoro je došlo do sudara na moru. Jedrilica  se približavala mom plovilu brzinom od cca 8 čvorova i pri tom je u 2 navrata mijenjala kurs tako da nisam mogao procijeniti namjerava li me propustiti ili sjeći moj kurs. U zadnji trenutak sam usporio i skrenuo brod sve desno kako ne bi došlo do sudara kada sam i snimo navedeni snimak – priča nam nautičar koji nam je i poslao ove snimke.

– Bitno je da charter tvrtke daju brodove u ruke nekompetentnim gostima koje ne provjeravaju jesu li sposobni upravljati brodom. Ti gosti su kasnije opasnost sebi i drugima na moru – poručuje i kaže da je snimku proslijedio i Lučkoj kapetaniji.

– Ni malo ne krivim skippera na jahti, ove kompanije jer on očito ne poznaje pravila izbjegavanja sudara na moru kao ni druga pravila – kazuje nam i govori da krivi direktno agenciju koja, kako kaže, neodgovorno predaje brodove u ruke nekompetentnim gostima.

– Vrijeme je da preuzmete odgovornost! Nakon 20 godina na moru kao kapetan na jahtama po Mediteranu i šire mogu vam samo reći: sramite se! Sramite se jer stavljate profit iznad sigurnosti i kulture plovidbe – poručuje prilično ljut nautičar.

A kako je to izgledalo, pogledajte u videu:

D.G.