VIDEO Iz Instituta za oceanografiju se pohvalili neobičnim “novim radnim kolegom”

SPLIT – Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo pohvalili su se “novim kolegom”.

Simbolično ili ne, u godini odlaska valute kune, njima se u dvorištu pojavila kuna bjelica (Martes foina). Životinja je to čije se krzno nekad davno u Hrvatskoj koristilo kao platežno sredstvo, zbog čega je u modernoj državi i izabran naziv novca upravo po ovoj životinji.

Kuna bjelica se vrlo često nastanjuje u blizini ljudskih naselja, koja druga podvrsta, kuna zlatica uvijek izbjegava. Voli osamljene gospodarske zgrade, hrpe granja i kamenja i slično. Penje se po drveću, ali ni približno tako vješto kao zlatica.

Po običajima i načinu života u mnogome je slična zlatici. Jednako je okretna i srčana, vješto se penje i skače, dobro pliva i uspješno se provlači kroz najuže pukotine, kao što je i ovdje slučaj.

Hrani se istim malim kralježnjacima koji su ponekad i dvostruko veći od nje same, često se zadržava u blizini ljudskih naselja, pa će se nahraniti i domaćim životinjama, uglavnom peradi i kunićima.

Bjelica se pari u srpnju i kolovozu, ima jedno leglo godišnje. Mlade nalazimo od travnja do svibnja. Životni vijek bjelice je 10-12 godina.

D.G.