VIDEO Invazija rakova na Zaljev svinja

HAVANA – Golemi broj rakova neočekivano se pojavio u kubanskom Zaljevu svinja. Stanovništvo tvrdi da su im dvije godina pandemije omogućile da neometano prelaze ceste kojima se normalno prometuje i omogućile pritom da se razmnožavaju u miru.

Nakon što počnu proljetne kiše na otoku, milijuni crvenih, žutih i crnih rakova izlaze u zoru i sumrak i marširaju iz šume preko ceste i dalje do zaljeva na južnoj obali Kube kako bi se mrijestili u moru.

Većinu vremena nebrojene tisuće njih postaju žrtve pod gumama vozača u prolazu. No, u posljednje dvije godine, rakovi su imali mjesta za sebe, kažu stanovnici, povećavši svoju veličinu i broj.

– Bilo je vrlo malo prometa, a vrlo malo turizma. Sada ima više rakova nego što ih je bilo mnogo godina – rekao je 46-godišnji Angel Iraola, čuvar parkirališta kraj vijugave ceste uz zaljev, prepune rakova.

Znanstvenici tek trebaju potvrditi izvješća o oporavku populacije uzrokovanom pandemijom, no Reinaldo Santana Aguilar, znanstvenik iz kubanskog ministarstva ekologije, kazao je da ovogodišnja navala rakova govori sama za sebe.



– Primijetili smo da migrira veći broj rakova nego što je uobičajeno. Migracije su vrlo vjerojatno jače jer se populacija rakova obnovila – kazao je Aguilar za Reuters.

Turisti koji odsjedaju na Kubi mogu uživati u prizoru jedne od najvećih i najspektakularnijih prirodnih migracija životinja.

Pri zalasku sunca, šareni rakovi izlaze da bi se razmnožavali, pri čemu zakrčuju puteve koji vode do tirkiznog mora, penju se uz zidove kuća i prekrivaju grubo popločanu obalnu cestu.

– Mnogo sam putovala, no ovako nešto nisam vidjela nigdje osim u Kubi. Boje su im tako žarke – ispričala je 36-godišnja posjetiteljica iz Italije Dajana Zanona.

Rakovi su, pak, suočeni s ružnom stvarnošću zbog povratka turista i prometa nakon pandemije.

Iako se neki vozači trude zaobići ove desetonožne rakove, često se čuje krckanje žarkocrvenih oklopa pod kotačima.

U zraku se osjeti smrad smrskanih rakova, a njihovi oštri oklopi mogu čak i probušiti gume.

43-godišnjeg Giordanisa Durana  iznenadio je broj rakova ove godine, ali se brzo pribrao.

S metlom domaće izrade tjerao je rakove s ceste ispred svoga auta, kojim se s obitelji vozio na rođendansku proslavu na obližnjem odmaralištu kraj mora.

– Koristimo metlu kako bismo maknuli rakove, ne želimo ih pregaziti. To su ipak živa bića –  objasnio je Duran, i dodao da se na taj način štiti od probušenih guma.

Zaljev svinja u Kubi 1961. bio je mjesto gdje su kubanske izbjeglice u SAD neuspješno pokušali svrgnuti Castrovu revoluciju, a nalazi se unutar nacionalnog parka koji je dom 80 posto autohtonih ptica Kube, krokodilima i mnogim drugim divljim životinjama.

D.G.