VIDEO Indijska mornarica iz ralja pirata oslobodila je pomorce zatočene tri mjeseca!

Indijci su nastavili svoj angažman što se sigurnosti pomoraca u Indijskom oceanu i Crvenom moru tiče. Ovom su prilikom spasili 17 pomoraca s broda "Ruen".

"Ruen", brod za prijevoz rasutog tereta registriran na Malti, zarobljen je još 14. prosinca kod Somalije nakon čega je odveden dalje u Indijski ocean kako bi im poslužio kao centar piratskih operacija, donosi The Maritime Executive.

Tri mjeseca su tako pirati u zatočeništvu držali nesretne pomorce, no onda su im rutu, nekih 260 milja istočno od obale Somalije presreli Indijci koji su u još jednom filmskoj sceni na brod padobranima poslali komandose.

U akciji su sudjelovala dva broda indijske mornarice, jedan zrakoplov kojim se upravljalo na daljinu te spomenuti komandosi. Pirati su prvo otvorili vatru na indijske brodove i uspjeli su srušiti i jedan dron, no ubrzo su "stjerani u kut" te pozvani na predaju i oslobađanje zatočenih pomoraca.

No, nije išlo pretjerano lako. Pirati su odbili predaju sve dok ih indijske snage nisu fizički na nju prisilile. Na posljetku se predalo 35 pirata, a pomorci su oslobođeni i nitko od njih nije pretrpio ozlijede.

Indijci ovih dana imali plan djelovati i protiv pirata koji su oteli bangladeški brod "Abdullah". Pratili su ga neko vrijeme spremajući akciju, no povukli su se nakon pucnjeva s broda zabrinuti za sigurnost otetih pomoraca, nakon čega je oteti "Abdullah" uplovio u Somalijske vode.

Ovo je druga uspješna akcija indijskih snaga u 3 mjeseca. Podsjetimo, početkom siječnja indijski su komandosi upali na brod "Lila Norfolk" i oslobodili ga od pirata.

Pirati su se probudili

Kako u posljednje vrijeme čitamo uglavnom o Hutima i njihovim raketnim napadima, na pirate iz Somalije gotovo smo zaboravili. No, oni se izgleda vraćaju na scenu. Izvještaji potvrđuju kako je uz nedavno oslobođeni "Ruen" i zamalo oslobođeni "Abdullah", trenutno u zatočeništvu još gotovo 20 različitih manjih brodica, a s područja Somalije trenutno djeluju barem četiri razbojničke grupacije.

J.T.