VIDEO Imoćanin na Žirju snimio zaigrano čudo: "Primjetio sam peraju i najprije mislio da je morski pas..."

ŽIRJE - Još malo, dok se ne zahukta gužva na ovom našem malom zatvorenom Jadranu, morski živi svijet koliko-toliko stigne predahnuti od nas ljudi i možda se malo osloboditi. Jedan zaigrani primjerak iz morskih dubina doplivao je do uvale Koromašna na Žirju, a sve je u utorak, 9. svibnja snimio Imoćanin koji tamo radi već treću godinu i zaljubio se u more i otok.

- Dvojica kolega i ja uređivali smo pergolu na terasi konobe koja se uskoro otvara i jedan od kolega koji je bio na pergoli u daljini je primjetio peraju. Sve se zbilo oko 19.45 sati cca 150 m od obale.

Peraja se sve više i više približavala obali i mi smo je pratili uz obalu. U početku smo mislili da je morski pas. Došao je na svega 10 metara od obale. Nakon 10-ak minuta i oko 150 metara hodajući praćenja uz obalu odlučili smo se približit gliserom. Približili smo se, što se vidi i na snimci, na oko 3-4 metra, tek tada se malo preplašio, plivao još nekoliko minuta po površini i zaronio u dubinu i nestao - ispričao nam je Filip Šušnjar o ribi koja je, kako kaže, bila duljine oko metar i pol.

Iglan (lat. Tetrapturus belone) je riba iz porodice Istiophoridae i ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel.

Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MISLILI SU DA VIDE MORSKE PSE Više iglana snimljeno uz samu obalu Čiova | | Morski HR
ČIOVO - Kao rijetko kada do sada u ovom dijelu godine, temperature mora su od 20 do 21 Celzijev stupanj. Tako je i u kasnu jesen moguće kupanje bez da se brinete hoćete li se “smrznuti”. A u
NEVJEROJATAN VIDEO Iglan se zaletio u jato riba, zabio u rivu i nastradao | | Morski HR
Neposredno ispred obale, Splićani su jučer imali priliku svjedočiti doista rijetko viđenom, ali ne i neobičnom događaju. Iglan je u želji da se nahrani jurnuo prema jatu riba i nesretno