VIDEO Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine

Nakon uspješnih organizacija predstavljanja hrvatske maritimne kulture i baštine u tuzemstvu i inozemstvu, posebno u Francuskoj, udruzi ‘CRONAVES’ dodijeljeno je još jedno međunarodno priznanje, nagrada i prilika ponovo predstaviti hrvatsku maritimnu kulturu i baštinu na predstojećem festivalu „Escale a Sète“ gdje se svake druge godine u luci Sète okuplja više od 120 tradicijskih brodova, te desetak najvećih svjetskih jedrenjaka.

ESCALE À SÈTE – najznačajniji festival pomorske baštine na Mediteranu

Ukratko, to je oko 400 kulturnih udruga, stotinjak izlagača, pedesetak glazbenika i pjevača, 2.000 volontera i entuzijasta što predstavlja okosnicu uspjeha. Tu je i najveći glazbeni festival pomorske pjesme i glazbe, nezaobilazni spektakl Escale Bleue – „Plavo pristajanje“.

Ovo je ujedno i najveća manifestacija na jugu Francuske, na ovogodišnju desetu obljetnicu festivala očekuje se 350.000 posjetitelja iz cijele Francuske i mnogih drugih europskih zemalja.

Festival je također i sjecište tradicionalnog brodovlja sa svih strana Europe, koji su pravi ambasadori svojih pomorskih tradicija i baštine. Uz pomorce i ljude od mora iz raznih zemalja, na festivalu su uz njih i njihovi konzuli i veleposlanici, vojni atašei i pripadnici njihovih ratnih mornarica.

Na poziv organizatora kao specijalno počašćeni gosti sudjeluju i hrvatski tradicijski brodovi s posadama, u okviru programa „Le patrimoine maritime Européennes“ te će nam biti omogućeno integralno predstavljanje naše maritimne kulture, tradicije na moru i na kopnu gdje će biti postavljeni hrvatski izložbeni i prezentacijski prostori.



Od tradicijskih barki u Francusku putuju:

– sandula „Molo Palagruža“, gundule „Jurkovica“ i „Lučica“ u organizaciji udruge Palagruža iz Komiže

– gajeta „Mila“ u organizaciji mjesnog odbora Prvić Šepurine i grada Vodice.

Udruga Palagruža će svakodnevno održavati sljedeće radionioce:

– Radionica gradnje komiške gundule ,

– Radionica Kalanko

– Radionica uzlova koji se koriste na sanduli i gajeti

– Radionica Ofalkono gajeta od kolumbe do idra

– Kuharska radionica (tradicijska jela sremljena na ribarski način)

Posebno mjesto u prezentaciji svakodnevno ima i vokalno isnstrumentalna klapa “Kaštelanski pivači”.

Prije samog predstavljanja na festivalu „Escale a Sète“ naši će nastupiti i na prvom pomorskom okupljanju u gradu Marseillan gdje će kao partneri, ali i specijalno počašćeni gosti od 09. do 11. travnja, na festivalu „Escale a Marseillan“ imati središnju poziciju na festivalu koji tijekom tri dana održavanja okuplja oko 50 tradicijskih brodova i na kojem se očekuje posjet oko 30 tisuća posjetitelja.

– Sve aktivnosti se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru obilježavanja 30 obljetnice priznanja RH, Hrvatske turističke zajednica, Županije Splitsko-dalmatinske , grada Vodice, TZ grada Splita. Da nije bilo njih mi nebi putovali na festival – kazao nam je predsjednik udruge CRONAVES Plamenko Bavčević.

Velimir Bešić