VIDEO HRT-ova voditeljica: "Nalazimo se ispred crkve sv. Donata u Zadru, sagrađene u 19. st."

ZADAR - Sinoć su nastupom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Zajceva svečano otvorene 63. Glazbene večeri u sv. Donatu. Već tradicionalno, svečano otvorenje odvijalo se na rimskom Forumu ispred crkve sv. Donata uz izravni prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Kao i svake godine, prijenos je vodila Jana Haluza, muzikologinja i urednica koja je posljednjih godina postala zaštitni znak prijenosa koncerata ozbiljne glazbe, a u sinoćnjem prijenosu potkrala joj se neobična greška, piše 057info.

"Dobra vam večer i dobro došli u uzavreli, kulturom i turizmom, Zadar. Javljamo vam se sa starorimskog Foruma, na kojemu je zapravo u 19. stoljeću sagrađena crkva sv. Donata", rekla je Haluza u izravnom prijenosu. Romanička crkva svetog Donata, jedan od simbola Zadra, sagrađena je, naime, u 9. stoljeću.

Sinoćnji program Glazbenih večeri u sv. Donatu bio je posvećen 150. obljetnici rođenja Blagoja Berse i 100. obljetnici smrti Dore Pejačević, kao i nedavno preminulim zadarskim glazbenicima Antunu Doličkom (1935. – 2022.) i Valteru Dešpalju (1947. – 2023.). Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnao je Pavle Zajcev, a kao solisti nastupili su Marta Hut (sopran), Branimir Pustički (violončelo) i Mia Miljković Đuzel (klavir).

I.B.