VIDEO Hobotnica se sklonila u plastičnu čašu, ronioci joj pomogli da ju zamjeni školjkom

SVIJET - Poznato je da su hobotnice izuzetno inteligentna, ali i emotivna bića. Jedna mala jedinka zaštitu od predatora odlučila je pronaći u plastičnoj čaši, ali su je ronioci uspjeli pridobiti da ju zamjeni školjkom.

Dimenzije i građa mozga hobotnice relativno sliči ljudskom. Međutim, cijelo joj je tijelo isprepleteno neuronima i većina ih se nalazi u krakovima, ne u mozgu. Znanstvenici pored toga vjeruju da za gledanje ne koristi samo oči već cijelu kožu.

Iako uglavnom živi samo godinu-dvije, može se podičiti sposobnošću planiranja. Poput sisavaca, primjerice, plijen zna spremiti 'za poslije'.

- Vrlo je zagonetno kako i kada je to naučila - rekao je za Hinu Marko Miliša, izvanredni profesor na PMF-u u Zagrebu. On smatra da takvo ponašanje hobotnicama nije urođeno.

Hranu ponekad skriva u ljuske ili rupe koje zatvara kamenjem. Donedavno se mislilo da takva ponašanja mogu demonstrirati samo ljudi, neki primati i određene vrste ptica.

Zna, osim toga, odvrnuti čep na boci ili otvoriti kutiju kako bi došla do hrane. Izvrsna je također u testovima memorije. Može raspoznati različite ljude, čak kada su jednako odjeveni.

Fascinantna je i njihova briga za potomstvo. Kod nekih vrsta, ženke danonoćno štite oplođena jaja za vrijeme čega se manje ili više iscrpe, ponekad i ugibaju od gladi.

Nedavno je, osim toga, objavljeno kako je tim stručnjaka proučio više od 300 znanstvenih studija koje potvrđuju da hobotnice pokazuju emocije, od radosti i uzbuđenja do tuge i boli.

Ova nevjerojatno prilagodljiva bića uspjela su preživjeti stotinama milijuna godina u oceanima punim predatora. Njihove prilagodbe na okolinu hitrije su nego u bilo koje druge životinje, promjena kamuflaže događa se brže od najbržeg treptaja oka.

A kako je jedna mala hobotnica 'zaštitu' od predatora odlučila pronaći u plastičnoj čaši, te kako su je ronioci uspjeli pridobiti da čašu zamjeni školjkom, pogledajte u videu:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hobotnice drži kao kućne ljubimce: “Najviše vole orade i kozice!”
- Došli smo u uvalu i - klasična priča; imamo dvi razmažene hobotnice - počinje muškarac u uvodu videa koji je ubrzo postao viralan. I stvarno, nešto poslije, u kadru se pojavljuju hobotnice kapitalci. A kako ne bi i bili kad ih hrani, ni manje, ni više, nego oradama. I