VIDEO Gradnjom šetnice, devastiran obalni pojas kod Tribunja – Načelnik obećao: “Sanirat ćemo i rukama!”

TRIBUNJ – Obalni pojas između Tribunja i Sovja je sve do sada bila prekrasna netaknuta stjenovita obala koja svojom konfiguracijom nudi mnoštvo malih skrovitih udobnih lokacija za kupanje i sunčanje, a pločaste stijene i usjeci omogućavaju i ugodan ulazak u more te se par desetljeća koristila i kao divlja nudistička plaža.

Do željenih destinacija je vodila uska pješačka stazica prateći teren i često kroz borovu šumu koja je ljeti stvarala toliko željeni hlad uz samo more, a na granama su se često mogle vidjeti viseće ležaljke   nagih uživalaca u meditacijskom miru i zalascima sunca. Pokoji ribič, ljubavni par i lokalni voajer su rado posjećivali ovaj mali komad raja u srcu komercijalnog turizma.

No, kako piše čitatelj koji često boravi u ovom području, roni ili šeta uz obalu: „od nedavno je bager po svim standardima balkanskog mentaliteta probio put, onako surovo uništavajući stabla ostavivši ih da leže uokolo ili ih jednostavno bacajući niz obalu i bezobzirno nasipajući sve ispred ispod sebe lomljenim i drobljenm kamenom.“

-Tako su i oznake crvenim sprejem koje vjerojatno označavaju neku širinu i granicu često zanemarene i zatrpane.

Jedan od najljepših dijelova te obale kojeg su krasile impozantne stijene i litice nad morem je bespovratno uništen miniranjem i survavanjem svog materijala i stabala zatrpavajući tako škrape i završavajući u moru.

Ponegdje na očigled podzidani usjeci preko kojih prelazi put ne ulijevaju povjerenje.

Što će na sve to reći majka priroda vidjet ćemo dolaskom prvih južnih vjetrova i kiša – poručuje čitatelj, a kako to izgleda, pogledajte u videu.

Podsjetimo, Općina Tribunj gradi kilometarsku šetnicu duž obale, upravo kako bi spriječili privatne ilegalne investitore da nagrde pomorsko dobro, ali i osiguraju pristup javnom dobru svima. Slično je pionirski odradio načelnik Primoštena Stipe Petrina, a na istom tragu je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Radi li se u ovom slučaju o nespretnom propustu radnika ili nekoj nedozvoljenoj devastaciji, pitali smo načelnika Općine Tribunj, Marka Grubelića.

– Radi se o novoformiranoj šetnici duljine 1.600 metara i u velikoj većini nije došlo do odrona kamena u more. Naglasio bih da se radi isključivo i samo o kamenu s te lokacije, odnosno nije bilo nikakvog dovoza materijala.

Dodatno, prvotnim projektom je bilo predviđeno veliko zadiranje u morsku obalu, ali smo to korigirali i na taj način zaštitili taj obalni pojas, koliko god se moglo. Ne postoji drugi način izgradnje šetnice u tom dijelu i to je činjenica. Mišljenja sam da nije bilo veće intervencije u prostor što se tiče morskog ekosustava – kaže nam Grubelić.

Ipak, na pitanje o tome hoće li se odronjeno kamenje sanirati, nedvojbeno odgovara:

– Hoće. Morat ćemo baš ljudskom rukom jer stroj taj dio ne može. Ove godine to jednostavno nije bilo moguće, a ne mogu sada slati ljude na +40 da to rade – kazao nam je Grubelić.

Jurica Gašpar

“SAD ĆE SVIMA SLUŽITI!” Devastacije pomorskog dobra ovaj načelnik riješio izgradnjom šetnice