VIDEO Gladni slonovi spašeni od utapanja

BANGLADEŠ – Dva zalutala odrasla slona podigla su na noge mještane, ali i lokalne vlasti na obali Bangladeša, nakon što su u potrazi za hranom krenuli u more preko Bengalskog zaljeva.

Gladne životinje danima su boravile na plaži, nakon što su ih tamo stjerali mještani okolnih sela, u strahu da im slonovi ne bi uništili usjeve ili u stanju gladi postali agresivni, prenosi BBC.

Slonovi su prema se tvrdnjama lokalnih vlasti, odvojili od krda i iz Mjanmara prešli u Bangladeš. Na plaži su proveli četiri dana, a kako im lokalno stanovništvo nije dalo da odu s plaže, slonovi su u potrazi za hranom krenuli u more preko Bengalskog zaljeva. Slonovi su na sreću spašeni uz pomoć lokalnih ribara, koji su ih privezali konopcima i vratili na obalu, a potom su ih odveli u šumu, dalje od ljudi.

Nažalost, ovakvi prizori sukoba ljudi i slonova u ovom dijelu svijeta nisu rijetki. Staništa slonova sve su više ugrožena sječom šume, požarima i širenjem poljoprivrednih površina. Drugi problem je što je zbog ratnih sukoba i stvaranja izbjegličkih kampova, blokiran glavni put za migraciju slonova. Životinje su stoga prisiljene, zahvaljujući ljudskom utjecaju, tražiti druge puteve i druge izvore hrane.

K.B.