VIDEO Fažanska škola soljenja srdela postala punoljetna

FAŽANA - Na 18. školi soljenja srdela u Fažani okupilo se 40-ak ekipa koje su se okušale u ovoj tradicionalnoj vještini. Spremnici će se otvoriti u kolovozu kada će se obznaniti i tko je najbolje odradio posao.

U Fažani je održana osamnaesta po redu Škola soljenja srdela čime je manifestacija postala punoljetna. Inače, u ovome mjestu do 1952. egzistirala je jedna od najvećih na Jadranu tvornica za soljenje srdela.

Ove je godine u Školi soljenja sudjelovalo 40-ak ekipa. Iza ovogodišnje manifestacije uz Turističku zajednicu ponovno stoji Budimir Žižović - Žižo, gastronom i majstor pripremanja tradicionalnih istarskih jela. Upravo zahvaljujući njemu sačuvani su mnogi lokalni specijaliteti.

U ovogodišnjoj školi sudjelovali su također članovi Down centra Pula koji su se hrabro upustili u avanturu soljenja. Budimir Žižović objasnio im je na koji su se način srdele solile kada bi se lokalni ribari vraćali s mora i kako su ih konzervirali u drvene bačve.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Pogledajte kako je bilo na radionici soljenja ribe u Umagu
Kako je objavio Muzej Grada Umaga, na radionici je bila izvrsna atmosfera, a sudionicima nije apsolutno ništa smetalo - ni smrad, ni sol - a posebno su bila vrijedna djeca! - Koja ekipa se skupila u petak na radionici, od voditelja do sudionika! Ništa im nije smetalo, ni