VIDEO Erumpirao vulkan na ruskom poluotoku, oblak pepela visok je 20 km, a pokriva površinu kao dvije Hrvatske!

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana Šiveluč eruptirao je u utorak ispaljujući golemi oblak pepela visoko u nebo i gušeći sela u nanosima sive vulkanske prašine, zbog čega su izdana upozorenja i zabrana leta za zrakoplove oko krajnjeg istočnog ruskog poluotoka Kamčatke.

Šiveluč je erumpirao iza ponoći, izbacivši oblak pepela nekoliko kilometara u vis i pokrivajući površinu od 108.000 četvornih kilometara, prema izvješću Geofizičkog zavoda Ruske akademije znanosti na Kamčatki, javlja Reuters.

Izdan je i crveni alarm opasnosti, uz napomenu da "veliki oblak pepela" putuje zapadno od vulkana i da bi do eksplozije uz izbacivanje pepela do 15 kilometara visine moglo doći bilo kada. "Tekuća aktivnost mogla bi utjecati na međunarodne letove i zrakoplove koji lete na nižim visinama", rečeno je.

Tokovi lave srušili su se iz vulkana, topeći snijeg i uzrokujući protok blata duž obližnje autoceste dok su sela bila prekrivena nanosima sivog pepela dubokim čak 8,5 centimetara, najdubljim u posljednjih 60 godina.

- Pepeo je dosegao visinu od 20 kilometara, oblak pepela pomaknuo se prema zapadu i došlo je do vrlo snažnog pada pepela na obližnja sela. Vulkan se pripremao za ovo najmanje godinu dana... i proces se nastavlja - rekla je Danila Chebrov, ravnateljica ogranka Geofizičkog zavoda Kamčatka.

Rekla je i da će se vulkan sada vjerojatno smiriti, ali da se daljnji veliki oblaci pepela ne mogu isključiti.

D.G.