VIDEO Eksplozija i požar u LNG postrojenju u Teksasu – Upitan izvoz plina prema Europi

U izvoznom pogonu Freeport LNG u blizini Freeporta u Teksasu dogodio se požar zbog čega je pogon do daljnjega zatvoren za pomorski izvoz plina, priopćili su iz kompanije. Riječ je o postrojenju iz kojeg dolazi plin i za europsko tržište.

Požar je zatvorio drugo po veličini američko izvozno postrojenje za ukapljeni prirodni plin na najmanje tri tjedna. Prema riječima glasnogovornice kompanije, u incidentu nije ozlijeđen niti jedan zaposlenik niti izvođač radova. No stanovnici koje žive u blizini postrojenja tvrde da su sojetili snažan udarac i podrhtavanje tla u trenutku eksplozije. Iz kompanije nisu naveli o kojoj šteti je riječ.

Većina plina iz ovog postrojenja donedavno se izvozila na azijsko tržište. No otkako je počeo rusko-ukrajinski rat i nakon što je EU uvela sankcije na uvoz ruskih energenata, gotovo 80% plina iz Freeport LNG-a izvozi se na europsko tržište. Incident u postrojenju utjecao je i na veleprodajnu cijenu plina u SAD-u, koja je u roku nekoliko sati pala s 330 na 290 dolara za tisuću kubičnih metara plina. U Velikoj Britaniji je pak nakon ovog incidenta skočila cijena plina i to za 39%, javlja Bloomberg.

Vlasnik pogona je američki milijarder Michael S. Smith, koji tvrdi da nikad nije bila veća potražnja za američkim LNG-om nego ove godine, posebno od strane europskih kupaca koji žele zamijeniti isporuke ruskog plina, prenosi Forbes.

Smith tvrdi da će sva pažnja sada biti usmjerena na povratak elektrane u pogon te na ponovnu isporuku plina u Europu, koja bi se, kaže, sljedeće zime mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom plina zbog čega bi mogla biti prisiljena povećati korištenje ugljena, što nikako nije poželjna opcija.

J.K.