VIDEO: DOVRŠAVA SE PELJEŠKI MOST Pogledajte snimke iz zraka i unutrašnjosti mosta

KOMARNA/BRIJESTA – Radovi na Pelješkom mostu pri samom su kraju. Do kraja mjeseca svi radovi trebaju biti završeni, nakon čega slijedi tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole.

Iz Hrvatskih cesta kažu da se na mostu upravo postavlja ograda za zaštitu od vjetra s obje strane mosta te zaštitna, odbojna ograda s unutarnje strane. Unutar mosta postavljaju se revizijske staze, uređuje se odvodnja i postavljaju kabelske police za instalacije, a radi se i na hidroizolaciji inspekcijske staze.

Podsjetimo, radovi na lijevanju asfalta na oba kolnika mosta završeni su u studenom 2020. godine. Habajući sloj asfalta postavljat će se ovog mjeseca.  Počele su pripreme i za tehnički pregled Pelješkog mosta.



Specifičnost projekta Pelješkog mosta je i beton koji je ugrađen, a koji ima čvrstoću koja do sada nije realizirana ni i u jednom projektu ovakve vrste u Hrvatskoj, a isprojektiran je tako da osigura trajnost čelične nosive konstrukcije tijekom punih 105 godina.

Most Pelješac dio je projekta koji sadrži izgradnju mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, dakle ukupno se gradi 32,5 kilometra nove državne ceste. Izgradnja nove prometnice je podijeljena na tri ugovora za izgradnju mosta i pristupnih cesta te dva ugovora za napajanje i opremanje, od kojih će prvi biti dovršen most.

Puštanje u promet Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta do stonske obveznice planira se neposredno prije početka ljetne turističke sezone, negdje u lipnju 2022.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kinezi u kraćem periodu izgradili 10 puta dulji most od Pelješkog!