VIDEO Čistoća Split s Vojkom V. snimila video o tajnama uspješnog recikliranja i ponovne upotrebe otpada

Zašto odvajati otpad? Pravilnim odvajanjem otpada na papir, plastiku, staklo, biootpad, tekstil i brojne druge vrste otpada svaki građanin Splita pomaže da se postigne kružno gospodarenje otpadom, objasnili su iz Čistoće Split.

Odvajajući otpad svaki građanin doprinosi procesu recikliranja i ponovnoj upotrebi otpada u obliku novog proizvoda.

Sve što završi u zemlji, vodi ili zraku, kad-tad završi ponovno i u ljudskom organizmu - voda koju pijemo, voće, povrće, meso i riba hrane se onečišćenom vodom, zemljom i zrakom čime direktno utječu na zdravlje svakog čovjeka, zato odvoji, lako je.

Odvajanjem otpada smanjuje se količina miješanog komunalnog otpada na Karepovcu kojeg više nije moguće iskoristiti, a koji je veliki zagađivač tla, vode i zraka. Pravilnim odlaganjem otpada čuvamo prirodne resurse i ljepote našega grada te podržavamo održivo gospodarenje otpadom.

Put otpada

Konačni cilj novog sustava gospodarenja otpadom je postotak odvajanja otpada dovesti na minimalno 50%.

U planu je otvaranje Centra za gospodarenje otpadom kako bi Čistoća sama upravljala reciklabilnim otpadom, prerađivala ga i pretvarala u sirovinu te na taj način smanjila potrošnju energije i resursa, i smanjila MKO na Karepovcu i u konačnici sanirala to odlagališta otpada.

Do otvaranja Centra, odvojeni prikupljeni otpad Čistoća predaje tvrtkama dogovorenih Ugovorom iz javnog natječaja.

Čistoća d.o.o. Split papir i karton prodaje ovisno o cijeni na tržištu, trenutno 120,00 kn po toni, zatim željezo po cijeni od 1.200,00 kuna po toni te tvrdu plastiku od razbijenih kanti i kontejnera po cijeni od 500,00 kuna po toni, objasnili su iz Čistoće Split.

A.B.