VIDEO Bol na Braču bogatiji za tri pješačke i dvije biciklističke staze

BOL – Covid kriza stvorila je veliki interes za razvoj aktivnog turizma kao i odlaska u prirodu općenito. Trend koji je do jučer bio u fokusu sada je postao jedan od imperativa razvoja turističkih destinacija.

Upravo na razvoju aktivnog turizma u Turističkoj zajednici Bola na Braču ove godine su se posebno posvetili te osmislili nove programe na otvorenom. Radi se o pješačkim i biciklističkim stazama, koje se temelje na lokalnim legendama i na tragu njihovog fenomenalnog projekta “Naše Bolske priče”, piše HRturizam.

Aktivni turizam jedan je od preduvjeta produljenja sezone. Radi se o tri nove pješačke staze – Osjeti mir duljine 8 km, Otkrij legende Zmajeve špilje duljine 11 km te Pronađi Macičevo blago ukupne duljine 16 km. Dvije nove biciklističke staze: Bračke vile duljine 45 km koja je posebno atraktivna jer vodi do vrha Vidove gore te 20 km staze Opojni miris Brača.

Aktivni turizam s naglaskom na cikloturizam, ali i ostali sportovi kao recimo windsurf, su jedan od preduvjeta produljenja sezone. Naročito u ovo pandemijsko vrijeme kad se preferiraju aktivnosti na otvorenom – outdoor turizam, navodi direktor TZ Bola, Markito Marinković te dodaje:

– Za ostvarenje rezultata iz pred pandemijskog vremena trebat će pričekati još par godina, a do tada je važno naglasak staviti na izvornost ponude, osobito gastronomije kao i na aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u promociji svoga mjesta.

Biciklističe staze otoka

Kako navode iz TZ Bola, iskusne bicikliste čeka zahtjevna, no i atraktivna biciklistička staza br. 768 duga 45 km, koja se proteže duž otoka Brača. Vodi do vrha Vidove gore s prekrasnim pogledom na obližnje otoke.

Tamo su se nekad okupljale nježne vile, koje bi se po ružnom vremenu pretvarale u vještice. Još je jedna, omiljena staza biciklista, a vodi kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande do prelijepog Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža, koja skriva kamen sreće – izvor vječne sreće i blagostanja. Više o stazama moguće je vidjeti u mapi, dostupnoj u uredu Turističke zajednice u Bolu.

Vrh pješačke rute br. 100 skriva patuljka Macića, čije je blago u podzemnim špiljama, dok je šetnjom stazom br. 101 moguće doznati kako su u 16. stoljeću živjeli glagoljaši u samostanu pustinje Blaca, uklesanom u stijene.

Broj 102. zapamtit će ljubitelji zmajeva i prošetati do Zmajeve špilje. Tamo ih očekuju stoljetni reljefi sa slavenskim mitovima o vilama, vukodlacima i vješticama. Pogled s visine od 307 metara dugo ostaje u sjećanju.

Promocija cikloturizma

Cijeli Brač je jedna velika biciklistička staza s 1000 km staza. Brač nudi čak 25 biciklističkih ruta od kojih neke vode do Vidove gore koja sa svojih 780 metara predstavlja najviši vrha svih jadranskih otoka. Točnije, radi se o ruti 768. I ostale rute vode do raznih znamenitosti i stvari koji jednostavno moraš vidjeti poput rute 761 koja vodi u sredinu otoka. Škrip, najstarije naselje na otoku i dom Muzeja otoka Brača i muzeja maslinova ulja je nezaobilazna lokacija. Ruta 757 vodi kružno iz Supetra preko Mirca i Sutivana do Ložišća, divnog mjesta s najljepšim crkvenim zvonikom na otoku iz 1888. prema nacrtu kipara Ivana Rendića.

Povezivanje tj. ekstenzija s projektom Naše Bolske priče je logičan i pametan potez. Također, autentičnost je ključ kao i uključivanje lokalne zajednice u promociju destinacije, a time i podizanja svijesti o turističkom proizvodu. Jer mi sami smo najbolji ambasadori naše destinacije, piše HRturizam.

– Uključivanje lokalne zajednice u promociji svoga mjesta uz autentičnost, izvornost i aktivni turizam je dobitna kombinacija. Na taj način lokalno stanovništvo postaje dio zajedničke destinacijske promocije i dolazi do umreživanja svih dionika u turizmu destinacije – zaključuje Marinković.

D.G.