VIDEO: BEZOBZIRNO DIVLJAŠTVO Punom brzinom glisirao uz sam rub ograđene plaže

BRODARICA/ŠIBENIK – Koliko god puta upozoravali na zabranjeno glisiranje u blizini obale, uvijek se nađe neka usijana glava koja će to ignorirati. Najnoviji slučaj snimio je čitatelj u blizini Šibenika.

– Evo upravo je snimljen jedan video divljaštva na moru. Lolacija brodarica kraj Šibenika. Glisira se uz sam rub ograđene plaže. Koliko god da se piše o ovome izgleda da nikad nije dovoljno – poručuje čitatelj i šalje ovu snimku.

Članak 72, stavak 6. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i sl.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisirati.

Kazne za nepropisno glisiranje iznose od 1000 do 15.000 kuna.

Zabranjeno je i kupanje i plivanje izvan ograđenog područja uređene plaže te na udaljenosti većoj od 100 metara od obale prirodne plaže, no u ovom slučaju osoba koja je upravljala ovim gliserom bila je debelo unutar područja od 300 metara i prava je sreća da nekoga nije ozbiljno ozlijedio.

Ovo je ogledni primjerak situacije u kojoj za direktnu prijavu nadležnima možete koristiti i “nIS” aplikaciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Upravo ovako možete snimiti

počinitelja/prekršaj i poslati putem aplikacije uz opis događaja. Ne trebate čak ni znati točnu lokaciju, jer će je sustav preko GPS-a povući sam. Ovdje treba napomenuti da morate imati uključenu GPS lokaciju da bi kapetanija mogla otići u postupanje, jer sustav ne prepoznaje opisivanje lokacije.

Vidite li ovakvu situaciju, postupite savjesno, a snimku možete proslijediti i nama na: info@morski.hr

Edukacijom, prevencijom, ali i zajedničkom akcijom prema ovakvim prekršiteljima, možda možemo spasiti i neki ljudski život. A samo s jednim spašenim životom, napravili smo već puno!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

nIS – Dok ste na moru, ovu aplikaciju je dobro imati u mobitelu