VIDEO Amsterdam uvodi autonomna plovila za prijevoz putnika, robe i otpada

Prizor autonomnog, samovozećeg broda veličine automobila koji tiho krstari amsterdamskim kanalima prevozeći putnike, robu ili otpad, uskoro bi mogao biti još jedan uobičajen i prepoznatljiv simbol najpoznatijeg nizozemskog grada isprepletenog drevnim plovnim kanalima.

U probnu vožnju uskoro će biti pušten “Roboat” automatizirano plovilo na električni pogon koji bi trebao riješiti ionako prezagušeni promet u Amsterdamu.

– Pojačao nam se cestovni promet zbog e-trgovine i dostava pa logistika doslovce zatrpava male ulice unutar grada. To postaje neizdrživo. S druge strane, diljem grada imamo vode i plovnih puteva u izobilju pa smo kreirali ovakav tip prijevoza/transporta – izjavio je Stephan van Dijk, direktor inovacija na amsterdamskom Institutu za napredna urbana rješenja, koje je dizajniralo i projektiralo Roboat skupa s američkim MIT-em.

Testiranje je trajalo 4 godine, a javnosti su ovaj tjedan predstavljena prva dva plovila Roboat čiji će prvi zadatak biti – prikupljanje i prijevoz otpada, odnosno plovila će služiti kao plutajući kontejneri za smeće.

Plovilo je opremljeno kamerama i GPS-om, a njime se upravlja daljinski iz kontrolne sobe.

Roboat bi u bliskoj budućnosti mogao služiti i kao teglenica, pomoćni most pa čak i kao plutajuća platforma za koncerte, a vide ga i kao “pomagača” u čišćenju naftnih mrlja u moru nakon ekoloških incidenata.

K.B.