Veterinarski zavod Rijeka predstavlja projekt o održivom uzgoj riba u Jadranu

RIJEKA – Veterinarski zavod Rijeka će u utorak 5. travnja predstaviti projekt AdriAquaNet – Jačanje inovacija i održivosti u jadranskoj akvakulturi.

Glavni je cilj projekta osnažiti održivu akvakulturu u Jadranskome moru koristeći napredna znanja i nove tehnologije. Pritom je obuhvaćen cijeli lanac – od proizvodnje u uzgajalištu riba do plasmana ribe i ribljih proizvoda na tržište.

Na konferenciji koju najavljuju, bit će riječi o unaprjeđenju uzgoja riba s naglaskom na hranidbu riba, zaštitu zdravlja riba i njihovo liječenje, te o razvijanju smjernica namijenjenih potrošačima koje su vezane uz kupnju i konzumaciju ribe.

AdriAquaNet – Jačanje inovacija i održivosti u jadranskoj akvakulturi je talijansko-hrvatski projekt u sklopu Interreg programa. Hrvatski veterinarski institut na njemu surađuje s Odjelom za znanost, poljoprivredu i zaštitu okoliša Sveučilišta u Udinama.

U konzorciju AdriAquaNeta znanstvenici su iz ukupno sedam istraživačkih institucija, četiri proizvodne organizacije i udruženja uzgajivača iz Italije i Hrvatske.

I.B.